Hitler ja tema jüngrid tsiteerisid Lutherit rahvamassidele ja saavutasid uskumatut edu. Ideoloog Lutheri portree ilutseb ka Saksa kahemargasel hõbemündil, mis vermitud tähendusrikkal 1933. aastal. Fakt, et hiigelpogromm “Kristallöö“ (10. november 1938), mis oli ebainimlike õuduste alguseks kogu Euroopas, leidis aset Lutheri sünnipäeval, ei ole juhuslik – Hitler tegi õpetajale väärilise kingituse.

Veretööd risti varjus

Paari aasta möödudes alustati suurt sõda otseses mõttes jumala egiidi all: Saksa sõduri rihmapandlale oli vermitud tunnuslause Gott mit uns (jumal on meiega) ja vormipluusi vasakus rinnataskus tuksus teraskaantega katekismus. Paavst Pius XII segane salalepe Berliiniga ja Kruppi kahureid õnnistavad pühad isad – kõik see on kroonikakaadritest tuttav. Risti varjus uputati verre pool maailma.

Eesti riigikirikuks pürgiv EELK on reaalne Lutheri vaimsuse kandja, seega võib julgesti väita, et EELK on kuritegelik organisatsioon ja selle juhid tõelised kurjategijad. Arhiividokumendid kinnitavad, et just luteri pastorid viisid läbi julmi nõiaprotsesse ja hukkamisi. Ka on mitmed EELK kõrged ametnikud olnud KGB palgal. Alles hiljuti reaalse löömingu tekitanud Lihula mälestussamba, millel Saksa sõduri bareljeef, õnnistas sisse just EELK vaimulik.

Olen kuulnud usuinimeste unistusest taastada Keila pastoraadi kõrval seisnud üle kuue (!) meetri kõrgune Martin Lutheri pronksist mälestussammas. Loodan, et see utoopia ei realiseeru; et seekord on valitsuses vähemalt üks terve mõistusega inimene, kes ei anna luba usuhullu natsiideoloogi mälestuse jäädvustamiseks. Vatikan on maailma rahvaste ees minevikus “juhtunud“ vigade pärast juba vabandanud. Millal teeb seda luterlik kirik? Polegi tähtis. Leian, et on asju, mis ei aegu ja mida ei saa andestada. Ristiusu jumalat saab nimetada vaid ühe sõnaga – häving. Pole vahet, kas vaimne või füüsiline. Loodetavasti saadakse varem või hiljem aru, et nn usutõdede pime uskumine ja kõikvõimalikud lood nn jumalast on selge hullumeelsus, ja et eriti aktiivsed “taevaliku tõe” kuulutajad vajavad intensiinravi. Enne, kui on hilja.