Eile jagati Pärnu maantee arhitektuuri- ja disainigaleriis kätte esimesed Eesti disaini auhinnad, mida Eesti disainerite liit otsustas alates sellest aastast disaini ja disaineriameti väärtustamiseks välja andma hakata. Parimaks disainitooteks valis žürii disainer Martin Pärna kontorimööbli “Krog” ja parimaks disainiprojektiks Annike Laigo pimedas helendava vaiba.

Rahvusvahelise žürii – Massayo Ave (Jaapan), Hannu Kähönen (Soome), Peter McGrory (Iirimaa) ja Ilona Gurjanova (Eesti) – määratud auhinnad on saanud nime Eesti disainihariduse alusepanija Bruno Tombergi järgi. Kuldse auhinnakujukese Brunoga kaasneb parima Eesti toote loojale 100 000 krooni suurune rahaline preemia, parima disainiprojekti autor saab 75 000 krooni auhinnaraha.

Hindamiskriteeriumideks olid kvaliteet, meisterlikkus, materjali valik, innovatsiooni tase, keskkonnasõbralikkus, funktsionaalsus, ergonoomika, ohutus, brändi väärtus, universaalsus, jätkusuutlikkus ja komplekssus. Žürii liikmete jaoks oli auhindade määramisel väga oluline seegi, et tooted eristuksid oma Eesti-pärasuse poolest.

Pärna kontorimööbli parimaks disainitooteks valimist põhjendas zˇürii liige Hannu Kähönen sellega, et Pärna mööbel on hea kvaliteediga, funktsionaalne ja sobib ka ekspordiks, kuigi on valmistatud just Eesti turgu silmas pidades. Massayo Ave ütles, et žürii valis võitjana nimme välja taskukohase disainitoote, kuna nende turule jõudmisega tõuseb Eestis üldine disainiteadlikkus. “Disainerid vastutavad elukvaliteedi tõstmise eest, selle toote puhul tegid tootja ja disainer selle eesmärgi nimel head koostööd,” ütles Ave.

Vaip jätab ruumi fantaasiale

Laigo pimedas helendav vaip tõusis Kähöneni sõnul esile, kuna see on uus ja innovaatiline. “Siin on võimalus jätkata –  kombineerida seda teiste toodetega ja kasutada paljudel eri viisidel. Kuigi see pole mõeldud igapäevaseks kasutamiseks, on siin ruumi fantaasiale. Vaip on huvitav ka uue materjali tõttu –  tekstiil on kombineeritud tehnoloogiaga,” leidis Kähönen.

Eripreemia said Sixten Heidmets ja Sirli Põllumäe Fellini mööblisarja kuuluva järi “Loom” eest.

Eesti disainiauhinda hakatakse välja andma iga kahe aasta tagant. Muuhulgas annab auhind õiguse kanda tootele Eesti disainiauhinna võitja märgi. Disainiauhinna nominentidest on kavas välja anda ka raamat.

Nominentide töödest tehti näitus

Eesti disainiauhinna

kandidaatide näitus

••Arhitektuuri- ja disainigalerii 

••18.9–1.10.2006

••Pildil on Martin Pärnale võidu toonud kontorimööbel “Krog”.

••Mööblit toodab Thulema.