Uhiuutel kontsertklaveritel Estonia ja Steinway Co. Sons esitas Muusikaakadeemia rektor professor Peep Lassmann Tshaikovski esimese ja professor Lauri Väinmaa Beethoveni viienda klaverikontserdi koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.

Estonia ja Steinway esitluse produtsent Peeter Vähi kinnitas, et mõlemad mänguriistad on oma klassi parimad.

Estonia klaverite valmistaja on kasutusele võtnud uue tehnika ning kontserdisaalis olev instrument on teine selle järgi tehtud pill.

Vähi väitel on ka uus Steinway siiani Estonia kontserdisaalis kasutatavast samanimelisest märksa kõrgema kvaliteediga. "Vahe on samasugune nagu Riias valmistatud kolmekordsel odekolonnil ja Prantsusmaalt pärit Chaneli lõhnaõlil," iseloomustas ta maailma hinnatuima klaveritehase toodangut. "10. septembril Hamburgist Eestisse saabunud Steinway ületab meie senise klaveri nii kõlajõu, kvaliteedi kui hinna poolest."

Peep Lassmanni sõnul valis Eesti Kontsert Tshaikovski esimese klaverikontserdi esitluspalaks seetõttu, et just selle teosega tuleb esile pilli kõlajõud. "Selle esitamine nõuab üsna suurt füüsilist jõudu," iseloomustas pianist õhtul mängitud teost.

Klaver miljoni koooni eest

Peep Lassmanni sõnul avaneb klaveri tõeline pale alles mõne aja pärast. "Praegu pole ta veel päris lahti mängitud nagu uus asi ikka," nentis pianist eile pärast harjutust. "Umbes poole aasta pärast saab kuulda, milline pill see on."

Lassmanni väitel võib tehas tagada teatud kvaliteedi, millest halvemat pilli ei tehta. "Kuidas tulevad tipp-pillid - seda ei tea," tõdes ta.

Kui siiani esitasid pianistid kõik teosed Steinwayl, mis on mõeldud 400 kuulajaga kammersaali jaoks, siis uus üle miljoni krooni maksnud pill on ette nähtud koos orkestriga mängimiseks. Uus Eesti tipp-klassi klaver on Saksamaal valmistatud pillist pea kümme korda odavam.

Vähi sõnul pole Eesti Kontsert uue Steinway ostmiseks eelarvest eraldi raha taotlenud. "Raha tuleb ise teenida," nentis ta, lisades, et pilli eest aitavad tasuda näiteks needki inimesed, kes õhtul esitluskontserdile 40-100 krooni maksvad piletid ostsid. Ligi 800 kohaga saal oli välja müüdud juba kaks nädalat tagasi.

Peeter Vähi tunnistas, et kui nad Eesti Kontserdi direktori asetäitja Aivar Mäega Steinway tehasesse vanadele klaveritele varuosi ostma läksid, ei olnud neil kavaski uut pilli tellida.

"Seal vedas lahke müügimänedzher meid demonstratsioonisaalidesse ning Aivar Mäe palus mul klaveritel midagi mängida," meenutas Vähi uue Steinway ostmise algust. "Istusin siis ühe ja teise pilli taha ning me mõlemad sattusime nende kõlast vaimustusse."

Pilli valis seitsme sel suvel valmistatud omataolise seast välja Kölni muusikaülikooli professor Arbo Valdma, kes uut klaverit ka eile Estonias tutvustas.

Klaver valmistatakse käsitsi

Steinway klaverite helikvaliteet on hea seetõttu, et pille ei valmista masinad, vaid inimesed. 80 protsenti mänguriista detailidest tehakse käsitsi. "Vukssaag on seal igapäevane tööriist," kinnitas Vähi.

Produtsendi väitel on tehas suutnud vältida plastmassiajastut, mis võimaldaks pilli tunduvalt kergemaks ja odavamaks teha. Kõik Steinway klaverid on malmraamiga ning valmistatud erinevatest väärispuu liikidest ja vasest.

"Tehase tootmisfilosoofia on vältida masstoodangut, üks meister on pilli valmistamise juures algusest lõpuni," rääkis Vähi.

Praegu on Eestis viis professionaalselt kasutatavat Steinway tehases valmistatud klaverit - kaks Estonias ning Mustpeade Maja valges saalis, Raekojas ja Muusikaakadeemias igal pool üks. Siiani oli kõige uuem neist valmistatud 1980. aastate lõpus, ülejäänutest on igaüks kümne aasta võrra eelmisest vanem.

Tänu uutele klaveritele on Estonias võimalik esitada teoseid, mis on kirjutatud neljale klaverile. "Ka varem on selliseid kontserte antud, kuid siis tuli osa klavereid kaugelt kohale tuua," rääkis Vähi. Nüüd hakkab kolm klaverit asuma lava all hoiuruumis ning üks lava peal, neid saab vastavalt vajadusele vahetatakse.

VICTORIA PARMAS