Eelmisel aastal oli kultuuripealinn Cork (Iirimaa), tänavu hoiab lippu kõrgel Kreeka linn Patras. 2007. aastal on kultuuripealinnadeks Sibiu (Rumeenia) Luksemburg, 2008. aastal Stavanger (Norra) ja Liverpool (Suurbritannia).

Järgnevaiks aastaiks pole kultuuripealinnu veel valitud, kuid teada on, et 2009. aastal on need Austria ja Leedu linnad ning 2010. aastal Saksamaa ja Ungari linnad.

Patras (2006)

Patras on suuruselt neljas Kreeka linn, värav läände ja Delfist, Epidaurusest ja Olümpiast moodustuva ajaloolise kolmnurga keskus.

Tõenäoliselt eksisteeris muistne linn Patrase kohal juba enne Peloponnesose sõda, mis toimus 431. aastal e.m.a. Rooma keisrid Tiberius, Nero ja Hadrianus andsid Patrase linnale oma valitsemise ajal mitmeid privileege ning nii muutus see linn rikkaks ja õitsvaks keskuseks.

1821. aastal oli Patras üks esimesi linnu, mis tõstis mässu Türgi okupatsiooni vastu. Seetõttu purustati linn revolutsiooni käigus pea täielikult. 19. sajandil tõi Patrase sadam linna taas rikkuse ning see ennistas oma ajaloolise rolli kaubanduskeskusena.

Tänapäeval on Patras kosmopoliitne linn, mis on jäänud kohaks, kus õitsevad uued ideed ja avangardistlik filosoofia. Lääne-Kreeka metropolina on linn kultuurilise suhtluse ja loomingu keskus.

Praegu on pidustused juba alanud renessansiajastu inimest Leonardo Da Vincit tutvustava näituse, Patrase sümfooniaorkestri kontserdi ja Patrase karnevaliga, mis on olnud linna ürituste lipulaev juba 170 aastat. Kuigi planeeritavate ürituste enamikku võib nimetada ühise sõnaga “kunstiline”, on kõige keskmes siiski Euroopa-teema.

2007. aastal kannavad tõrvikut edasi Luksemburg ja Sibiu linn Rumeenias.

http://www.patras.gr/en/index.asp

http://patras2006.gr/

Luksemburg (2007)

2007. aastal saab kultuuripealinna idee uue mõõtme. Esmakordselt ei kanna pealinna tiitlit mitte üksnes linn, vaid terve seda ümbritsev regioon.

Luksemburg on väga pika ja kireva ajalooga linn, mille tähtsust mõisteti juba Rooma ajal. Seal ristusid kaks olulist kaubateed ning 4. sajandil püstitati siia garnisoniga vahitorn. Suurhertsogiriigi pealinn asutati sinna aastal 963 ning sellest ajast asuvad seal riigi valitsus ja suurhertsogi ametlik residents. Pärast seda, kui aastal 1952 asutati Luksemburgis Euroopa söe- ja teraseühendus, on sinna asunud terve hulk Euroopa Liidu institutsioone. Näiteks on seal Euroopa Parlament, EL-i sekretariaat ja Euroopa Kohus.

Luksemburg on muutunud tõepoolest üheks Euroopa pealinnaks ning seda mitte ainult tänu oma soodsale geograafilisele asukohale Euroopa südames. Oluline roll on ka Luksemburgi multikultuursusel ja mitmekeelsusel. Lisaks ametlikule “luksemburgi” keelele, räägitakse siin palju ka prantsuse ja saksa keelt. Lisaks on Luksemburg oma 168 finantsasutusega muutunud viimase 20 aastaga Euroopa üheks võimsamaks rahanduskeskuseks.

http://www.luxembourg2007.org/

http://www.ont.lu/

Sibiu (2007)

Sarnaselt Luksemburgiga võib ka 85 tuhande elanikuga Rumeenia linn Sibiu (tuntud ka kui Hermannstadt) uhkeldada oma rikka ning paljudest kultuuridest mõjutatud ajalooga.

Rumeenlased, ungarlased, sakslased, mustlased ja arvukas juudikogukond – kõik on jätnud linna kultuuriellu oma märgi. Esimest korda mainiti Sibiut dokumentides 1191. aastal. Sellest ajast alates on Sibiu olnud teistele Rumeenia linnadele paljudes asjades teenäitajaks. 1292. aastal avati seal riigi esimene haigla, 1380. aastal esimene kool, 1544. aastal trükiti esimene raamat... Seda nimekirja võiks veelgi jätkata.

http://www.sibiu.ro/

Liverpool (2008)

Liverpool on rahvusvaheliselt tuntud maailmalinn, mille omapärase kõlaga inglise keele on selle sadamalinna kuulsad pojad ja tütred kogu maailmas tuntuks teinud. Meenutagem kas või biitleid.

Loode-Inglismaa südames asuv Liverpool on muuhulgas inglaste endi populaarseim ühepäevareiside sihtpunkt. Linna veepiir meelitab igal aastal miljoneid külalisi uudistama uuenduskuuri läbinud Alberti dokki, kus asuvad muuhulgas maailma üks esinduslikumaid meremuuseumeid ning Tate’i moodsa kunsti galerii.

Tuhanded siin tegutsevad muusikud, poeedid, kirjanikud, kunstnikud, skulptorid, disainerid ja arhitektid annavad elu linna arvukatele kunstigaleriidele ja kultuuriobjektidele. Samas on Liverpool tuntud ka kui ostuparadiis ning Inglismaa peopealinn.

Ka maailma kuulsaim hobuste võidusõit, Grand National at Aintree, leiab aset just Liverpoolis.

http://www.liverpool.gov.uk/

http://www.liverpool08.com/

Stavanger (2008)

Stavanger asub Edela-Norras Põhjamere kaldal ja on suuruselt neljas Norra linn. Stavangeri nimetatakse tihtipeale Norra suurimaks väikelinnaks. Igaüks tunneb seal kedagi, kes tunneb kedagi teist, kes tunneb lõpuks seda esimest. Samas on Stavanger palju kosmopoliitsem ja rahvusvahelisem kui ükski teine Norra linn. Külalised kipuvad Stavangeri armuma ning sinna tagasi tulema. Eriti suur südametemurdja on Stavangeri vanalinn, mis koosneb pisikestest puumajadest ja munakivisillutisega tänavatest. Linna keskus on mõeldud kauplemiseks, puhkamiseks ning ööeluks – autosid sinna ei lasta, see on ainult jalakäijate ala. Stavanger on turvaline linn, kus on väga vähe kuritegevust.

http://www.stavanger-web.com/