“Lisaks Urmas Alenderile ja Rujale on seal vapustavad kaadrid legendaarsest Propellerist, noorest Silvi Vraidist. Maripuul on väga hea vaist, ta on salvestanud suurepäraseid kaadreid,” lisas Sakkos.

##Unikaalne materjal

Maripuu unikaalne materjal on hästi säilinud värvifilmil. Käepäraste vahenditega võttis ta üles ka heli. Filmi produtsendi Piret Tibbo kinnitusel on see hea kvaliteediga materjal, mis ei vajanud erilist töötlust ega kohendamist.

Veel näeb dokfilmis lõike Ricki Delini tehtud videost, mis kajastab Alenderi ja Delini viimast ühist Eestis-käiku. Delin on Rootsi muusikaprodutsent, kes tootis Alenderi viimased muusikasalvestised ja keda sidus lauljaga ta viimastel aastatel soe sõprus. Just Delini tehtud videol on jäädvustatud viimased kaadrid Alenderist.

Vähe tuntakse ka Alo TV jaoks üles võetud Jaan Kalmuse videolinti Ruja viimasest kontserdist Tartus 1988. aastal, mida kasutatakse filmis kohe alguses. Laiemalt pani tegijaid materjali otsima tõsiasi, et ETV arhiivis oli salvestisi Urmas Alendrist suhteliselt vähe.

Sõbrad kõnelevad

Ligi tunniajalisse filmi mahub hulk intervjuusid, sõna saavad Urmas Alenderi sõbrad, kolleegid ja pereliikmed, teiste hulgas Rein Rannap, Jaanus Nõgisto, Peeter Volkonski, Ott Arder, Valdo Randpere, Yoko Alender-Leht jt.

Esimese suurema filmitööga avalikkuse ette jõudnud Liia Sakkos (41) hakkas Alenderist materjali koguma juba mõned aastad tagasi. “Oma muusika kaudu on Urmas Alender mulle väga oluline,” ütles režissöör, kelle senine filmikogemus piirdub õppimise ja tööga Rein Raamatu joonisfilmistuudios. Seal tegi Sakkos ka lavastajana mõned joonisfilmid.

Eesti Televisioon näitab tõsielufilmi “Teisel pool vett” 22. novembril, päeval, mil Urmas Alender oleks saanud 50-aastaseks.