“Muumia tagasituleku” tegevustik on liikunud ajas kümme aastat edasi. Rick (Brendan Fraser) ja Evelyn (Rachel Weisz) elavad koos oma poja Alexiga (Freddie Boath) Londonis rahulikku pereelu. Ühel päeval kistakse nad aga iidsete vihavaenlaste Imhotepi (Arnold Vosloo) ja Skorpionikuninga (Dwayne “The Rock” Johnson) vahelisse võitlusesse. Kaalul on teadagi kogu maailma saatus.

Püüab võimatut

Nii “Muumia” kui ka selle järje lavastaja ja stsenarist on Stephen Sommers, kes seadis filmi tehes nii endale kui efektimeistritele lati üsna kõrgele. “Kui ma helistasin stseeni kirjutades firmasse “Industrial Light & Magic” ja mulle öeldi, et nad saavad kindlasti hakkama, siis juba aimasin, et näen loodetud trikki enne oma filmi valmimist kellegi teise linaloos. Kui ma aga kuulsin “me ei tea, aga anna meile aega mõelda”, siis võis loota juba midagi erilist.”

ILM-i arvutivõlurid on täitnud filmi uskumatute efektidega, kuid ei suutnud siiski Sommersit ega võttegruppi aidata Marokos, kus ilm tegijate kannatuse korduvalt proovile pani. “Esimest filmi tehes tabasid meid liivatormid ja kaks pärastlõunat läks selle nahka. Seekord juhtus nii pea igal teisel pärastlõunal. Kohutav – võisid seal seista ja sekundiga ei olnud pooleteise meetri kaugusel seisnud inimene enam nähtav. Pidi paigale tarduma ja hinge kinni hoima. Viie minuti pärast oli kõik jälle möödas ja saime uuesti tööle asuda.”

Lihtsad reeglid

Liivatormidega võrreldes tunduvalt meeldivama elamuse osaliseks sai Sommers inglaste Rachel Weiszi ja John Hannah’ga koos töötades. ”Nad on äärmiselt treenitud näitlejad. Ameerika filminäitlejad on kuidagi hajevil ja tabavad märki ainult vahete-vahel. Rachel ja John panid täkkesse igal katsel. Neile on õpetatud järjekindlust. See on suurim erinevus inglise ja ameerika näitlejate vahel.”

Erinevusi võib leida ka tasustamises. Brendan Fraserile Rick O’Connelli osa eest makstav kuus miljonit dollarit suudab ülejäänud seltskond kamba peale kokku teenida. Fraser on mees, kelle karjäär poleks tänaseks pooltki nii kõrge kaarega käinud, kui Sommersi valik poleks kolme aasta eest just temale langenud. “Brendan on suur ja tugev ning mängib action-kangelast, tegelikkuses on ta aga paras kloun. Ma ei tahtnud lihtsalt macho-meest, kellel pole muud peale musklite,” selgitab lavastaja.

Kloun Fraser on ise oma saatusega ülimalt rahul. “Ei oleks osanud aimatagi, et “Muumia” nii edukaks kujuneb. Peale neid nägudetegemisi ja karjudes ringijooksmisi kartsime koos Johni ja Racheliga, et näitlemispolitsei tuleb ja võtab ära meie ametiühingu liikmepiletid. Siis aga lisasid arvutipoisid ja -tüdrukud filmi kõikvõimalikku materjali, mis lasi veidi kergemalt hingata. Teise osa puhul olid reeglid samad: vaata, et sa kaameli seljast maha ei kuku ning relv liiva sisse kukkudes kinni ei kiilu,” paljastab Brendan Fraser.

Kaotajaks ei jää

Mitu kuud võtteid Marokos, Jordaanias ja Londoni kesklinnas (kus linnarahva meelehärmiks oli muumiate tagaajamise stseeni tarvis kolm ööd järjest suletud Toweri sild) on juba ammu lõppenud, arvutivõlurid on linaloole lisanud kõik vajaliku ning publik on filmi omaks võtnud. Hoolimata kriitikute mitte just kõige entusiastlikumast reaktsioonist. Stephen Sommers saab täiesti aru, miks kinokülastajad pikas sabas seisavad ja tema lapsukest näha tahavad. “Juba need verejanulised pügmee-skeletid on vaatamist väärt. Ka väga tige kurikael Skorpionikuningas on fantastiline. Mulle tõesti tundub, et “Muumia tagasitulekuga” me kaotajaks ei jää.” Filmi edu näitab, et mees teab, mida räägib.

Laurence Lumiére


“Muumia tagasitulek” 8. juunist Coca-Cola Plazas, 15. juunist Ekraanis