Pöffi rahvusvahelises võistlusprogrammis tuleb Norra filmidest kinolinale Eric Richter Strandi debüütfilm “Pojad”. Strand on lõpetanud Norra rahvusliku filmikooli Lillehammeris, mis on alles napid kümme aastat vana. Nüüd on ta koos oma kursusevendadega – nii operaator, stsenarist, monteerija kui ka produtsent on pärit samast klassist – teinud filmi pedofiiliast.

Idee on režissööri enda sõnul juba viis aastat vana, pärit kooliaegadest, mil toona ajakirjandusega tegelenud filmi stsenarist Thomas Seeberg Torjussen üritas pedofiiliateemalist zˇurnalistikaprojekti televisiooni müüa. Seda edutult ning nii vormuski lugu mängufilmiks.

Lugu räägib ühes Oslo vaikses eeslinnas lahtirulluvast pedofiiliajuhtumist. Lars on umbes 25-aastane noor mees, kes töötab kohalikus ujulas vetelpäästjana ega tundu omavat suuremaid tulevikuperspektiive. Väike keldrikorrusel asuv tuba ning kergelt kriminaalsest minevikust pärit oskused on ainsad asjad, mis tal olevikus on. Kuigi tegu võiks olla üpris stereotüüpse rolliga, täidab oma karakteri eluga Larsi osa mängiv Nils Jørgen Kaalstad, kes astub esimest korda üles suurel linal.

Film läheb käima hetkest, mil Lars märkab ujulas Hansu (Henrik Mestad) – meest, kes teda mõniteist aastat tagasi seksuaalselt ära kasutas. Ja ta näeb oma silme ees korduvat sama stsenaariumi. Hansu karakter on samuti üks filmi siduspunkte; ta on hirmutavalt normaalne ja oma tegudes argumenteeritud.

Põnevus varjutab tõsidust

Larsi katse kätte maksta ja uut ohvrit aidata võtab filmis aga nii vaatajale kui ka talle endale ootamatuid pöördeid ning tänu väga tugevale stsenaariumile ei lahtu pinge filmis hetkekski. Filmi suurim oht ongi ehk pigem see, et stiilipuhas teostus ja lakke kruvitud põnevus hakkavad varjutama teema tõsidust.

2006 – Norra filmi hea aasta

•• Norras on filmi “Pojad” (“Sønner”) käinud vaatamas veidi üle 40 000 vaataja.

•• Norra elanikkonna suurust arvestades on tegu üpris “eestiliku” tulemusega. Strandi enda sõnul on tegemist keskmiselt suure vaatajaskonnaga, mis saab osaks mitte-mainstream-filmidele Norras. Kokku tehakse seal umbes paarkümmend filmi aastas.

•• 15. septembril esilinastunud “Pojad” on juba olnud edukas ka festivalidel. Viimati, 26. novembril, võitis film Mannheim-Heidelbergi filmifestivalil Rainer Werner Fassbinderi auhinna.

•• Norra filmil on olnud üldse hea aasta, mille näitajaks on kas või see, et neli filmi pääsesid Cannes’i kavva. Üheks paljulubavaks filmiks on noore Joachim Trieri “Repriis”, mis kahjuks Pöffile ei jõudnud, sest suundus hoopis Sundance’i festivaliekraanidele.

•• “Pojad” linastub reedel kell 20 Vene Teatris ja laupäeval kell 18.30 Sõpruse kinos.

vaata ka

www.sonner.no