Festivali ühe programmijuhi Artur Talviku sõnul tekkis idee fotograaf Peke Elorantal, kes vanalinnas tegutsejana pidas sealset õhkkonda filmifestivali jaoks väga sobivaks. „Mõte on tulnud sellest, et sealne vaade öisele linnale on vägev. Ekraan on seal nii, et kui istuda, siis ekraani alt näeb linna panoraami ja ekraanil jookseb film,” selgitas Talvik idee topeltvisuaalset tausta.

Ka festivali kava on kokku pandud vanalinna arvestades. „Meil on sel aastal testprogramm ja jäime selle juurde, et näidata vanu vanalinnaga seotud filme, pluss uuemaid ja vanemaid joonisfilme,” võttis Talvik programmi kokku.

Soojad riided selga

Eile õhtul sai vabaõhukinos esmakordselt näha digitaalselt restaureeritud versiooni Andres Söödi dokumentaalfilmist „511 paremat fotot Marsist”, mis on 1968. aastal varjatud kaameraga tehtud kajastus Nõukogude Eesti olustikust. Eile esilinastusid ka Martinus Klemeti joonisfilm „Õhus” ja Kaspar Jancise joonisfilm „Krokodill”.

Tänasest pühapäevani jooksevad Kohtuotsa vaateplatsil joonisfilmid, mille on teinud Riho Unt, Hardi Volmer, Priit Tender, Rao Heidmets, Mait Laas, Mati Kütt, Ülo Pikkov, Kaspar Jancis ja Priit Pärn. Mängufilmidest näidatakse rahvale klassikat: „Don Juan Tallinnas”, „Varastati Vana Toomas” ja „Verekivi” ning pühapäeva õhtul lõpetab festivali „Viimse reliikvia” seanss.

Mis puutub festivali tulevikku, siis usuvad korraldajad ettevõtmise jätkusuutlikkusse. Artur Talvik: „Järgmisel aastal tuleb tõenäoliselt teistsugune programm ja loodetavasti saab festival ka Tallinn 2011 osaks, aga seda otsustavad nemad, mitte meie...”

Vabaõhu-filmifestival on vaatajaile tasuta. Et õhtud on juba sügiseselt jahedad, tasub filmivaatamise ajaks selga tõmmata kasukas ja jalga karupüksid.

Luscher&Matiesen FilmFest

16.–20. septembril kell 20–23

Kohtu 12, Toompea

Kava www.lifebeach.ee/filmfest