Uue aasta avaloeng on rootsi režissöörist Vilgot Sjömanist (1924- 2006), ekraanile tuleb tema skandaalne film "Ma olen uudishimulik/ Kollane" (1967). Loengut peab Jaak Kilmi.

Ingmar Bergman oli Sjömani suureks toetajaks tema karjääri alguses. Elu lõpul pärjati filmimeest ka Bergmani auhinnaga elutöö eest (2003). Sjömani kõige kuulsamad tööd on "Ma olen uudishimulik /Kollane" (1967) ja "Ma olen uudishimulik/Sinine" (1968).

Täna õhtul linastuva filmi näitlejanna Lena Nyman sai oma töö eest filmis 1968. aastal Rootsi filmiauhinna Guldbagge parima näitlejatari kategoorias. Lena semmib filmirežissöör Vilgot Sjömaniga ning soovib elust kõike teada saada. Ta käib inimesi intervjueerimas, uurides, kas Rootsis on klassiühiskond, miks see nii on, et naised saavad vähem palka kui mehed, miks näiteks arhitektid saavad rohkem palka kui kraavikaevajad ja mida peaks tegema, et kõikide inimeste elujärg paremaks muutuks. Lena eksperimenteerib ka meditatsiooniga ning uurib elu laiemalt. Taustaks on tegevus filmi võttegrupi tegevustest, filmi valmimisest. Filmis on alastistseene, seksi, avameelseid arvamusi. Ekraanilt vilksatavad läbi toona 33-aastane vene poeet Jevgeni Jevtušenko, Olof Palme ja Martin Luther King... Tänu tolle aja kohta väga rajudele stseenidele keelati filmi näitamine.  Algselt oli plaanis, et "Ma olen uudishimulik" on üks pikk, üle 3-tunni kestev film, kuid siiski see poolitati ning nimetati Rootsi lipu värvide järgi.

Filmikooli seansid algavad kell 17.00. Filmile eelneb umbes 15-minuti pikkune sissejuhatus ning pärast filmi toimub nähtu teemal arutelu. Kino Sõprus pressiesindaja Katrin Jakobsoni sõnul on mõnikord pärast filmikooli filme vestlused nii pikaks veninud, et huviliste grupid on kinosaalist edasi kohvikusse arutlema suundunud.

Sügishooajal olid populaarsemateks filmideks näiteks Arvo Iho "Karu süda", Peeter Simmi "Ideaalmaastik"  ja Rao Heidmetsa filmiprogramm.

Veebruaris jätkab filmikooli filmiloengutega esmaspäeval, 14. veebruaril Priit Pärn. Vaata: "Time Out"

21. veebruaril analüüsib Martin Oja Tšiili lavastaja Jodorowsky peadpööritavat loomingut. Ekraanil ‘‘The Holy Mountain‘‘ (Mehhiko-USA, 1973)

28. veebruaril näitab Sulev Keedus oma äsja valminud filmi ‘‘Kirjad Inglile‘‘.

Märtsis on plaanis Andres Puustusmaa oma märtsi alguses esilinastuva filmiga ‘‘Rotilõks’’ ning loeng muusikateoreetikult Kerri Kottalt  Arvo Pärdi muusika kasutamise kohta filmides. Kevadhooajal on filmikoolis plaanis näidata kõik sel kevad-talvel ekraanile jõudvad kodumaised filmid.

Sõpruse filmikool on kõigile avatud filmiloengute sari, mille iga linastuse juhatab sisse BFMi õppejõu ja/või režissööri kriitiline analüüs. Linastuste kava sisaldab nii Eesti- kui maailma filme kõigist žanritest.

Pilet Filmikooli seansile on: 1.92 € (30 EEK). Filmikooli registreerumine ei ole vajalik.