##Küsimuse peale, miks ülepea tegelevad inimesed lumelauaspordiga, vastasid mässerid ühel häälel: ”Kaif on!”

”Saad aru, sa lähed 3500 meetri kõrgusele mäele ja paned sealt alla. Kiirused on kontrollimatud ja vahepeal on võimalik kümme kilomeetrit järjest laskuda,” seletab Musta. ”Lumi ja vaikus, seda tunnet peab kogema.”

Mässerite sõnul Eestis häid tingimusi lumelauaspordiga tegelemiseks ei ole, enimsobivatest sõitmiskohtadest nimetasid nad Kuutsemäge.

kallis lõbu. Norras, Prantsusmaal ja teistes kohtades sportimas käinud mässerid unistavad laskumistest Alaskal. Eestis raskendab nende jaoks hobiga tegelemist kliima. Eesti kliima on niivõrd nigel, et kunagi ei saa milleski kindel olla. 9. veebruaril ei saanud toimuda Eesti meistrivõistlused, kuna sõita oleks võinud porilauaga, mitte lumelauaga. Lumelauasõit ei ole teatavasti just odav hobi. Varustuse soetamine maksab 3500-20 000 krooni, kuid mässerid nendivad, et odavaid hobisid põhimõtteliselt polegi. ”Mis üldse on odav, koroona või piljard ehk!?” irvitab üks neist, Hannes.

”Hea laud maksab vähemalt kümme tonni. Aga point on selles, et kui sa spordiga ei tegele, jood selle raha lihtsalt õlle pähe maha, mitte ei lähe mäe peale sõitma,” seletab Musta.

Spetsiaalvarustus on laudurite sõnul väga vajalik, sinna kuuluvad peale laua (mis on elementaarne) nii erilised klambrid, saapad, prillid, püksid, müts, kui isegi sokid. Või õigem oleks öelda, põlvikud. Ilma erivarustusteta sõites võivad tagajärjed olla kurvad, Hannesel lõppes Soomes ilma põlvikuteta sõitmine saabastest veriseks hõõrutud jalgadega. ”Sa võid ju kodus kivipõranda peal ka magada, saab küll kuidagi. Aga voodis on mugavam,” resümeerib Kikas.

Parimateks sporditulemusteks loevad mässerid Kikase kolmekordset Eesti meistri staatust lumelauasõidus, kuid saavutuseks peavad mehed ka rularambi ehitamist Põlvas, klubiruumide kõpitsemist, klubitegevusega kaasnevat suurt sõpruskonda ja muidugi pidusid.

Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse lavaaugus (augus, undergroundis) on Mässer korraldanud pidusid juba aastaid. 9. märtsil peaks Põlvas üle hulga aja toimuma üritus, mis kõik Mässeri klubi liikmed üle Eesti ja ka hulgaliselt muud rahvast kokku toob. Oma jaa sõna on esinemiseks juba andnud punkbändi JMKE laulja Villu Tamme ja Mässerite Projekt, mis ühendab endas nelja erineva stiiliga bändi.

”Paljud tuntud Tallinna inimesed, kelle nime me siinkohal ei nimeta, on öelnud, et tehke ometi midagi, tahaks juba Põlvasse.”

Lisaks kultuurikeskuse üritustele korraldavad mässerid matku ja laagreid. Traditsiooniks on saanud Lemmeranna laager Läti piiri ääres, kus saab nädal enne jaanipäeva nautida häid bände ja poolsportlikke võistlusi. ”Eesmärk on võtta sporti kergelt, mitte liiga tõsiselt,” ütlevad mehed. Lisaks uue aja märgina tulnud paintball´ile toob Lemmeranna laager inimeste mälusoppidest välja kunagised kultuslikud sportmängud nagu pot‰ka ja siska.

”Lemmeranna laager on nagu väike Rock Summer. Selle korraldamine käib täie hooga juba praegu. Sinna tulevad kõik skeitijad, lumelaudurid ja väga head bändid, nagu No Big Silence, East Trading Wang, Pedigree, Finish Me Off, Anna Minna jne. Isegi Blind tahab tulla. Väga paljud bändid tahavad tulla, sest see on sedavõrd spets üritus,” kinnitab Musta rahulolevalt.

Mässeri klubist osales neli inimest noorte olümpial ja saavutas lumelauasõidus väga häid tulemusi. Meeste sõnul aga takistab laudurite väljaõpet ja treeninguid tihtipeale rahapuudus. ”Selleks, et Eesti oludes ja põhimõtteliselt ainult oma raha peal treenida ja häid tulemusi saavutada, pead ikka jõhker fänn olema,” arvab Hannes. Põlvast ja Lõuna-Eestist rääkides kasutavad mässerid ainult ülivõrret.

Olevik: “Põlvas on ka vist mingi Põlva Vaim.” Musta: “Põlva inimesed on üleüldse mujal Eestis väga hästi läbi löönud, paljud tuntud inimesed on Põlvast pärit. Siin on ikka miski maagia.”

Hannes: “Paljud lähevad siit linna karjääri tegema, aga ikka tahetakse tagasi maale tulla.”

Kikas: “Käid Põlvas ringi ja vaatad, mida siin kõike lahedat teha annaks, kui raha oleks.”

”Paljud virisevad, et pole midagi teha. Kurat, tulge klubisse ja ärge niisama jebige. Meiega igav ei hakka,” kinnitavad mässerid.

Mässer

• Mässeri ajutine veebisait: http://fr.ee/masser

• Lumelauaspordiga tegelevate klubide hulk Eestis: 3.

• Katuseorganisatsioon: Eesti Lumelaualiit.

• Lumelauasõiduks sobivad mäed Eestis: Kuutsemägi, Kütiorg, Munamägi,

• Seinamägi, Mässeri mägi Põlva lähedal Mammastes.

• Mässeri klubi sisseastumismaks: 200 krooni.

• Lumelauaspordi alad: half pipe, big air, lumelauakross, lumelauaslaalom jt.

• Varustuse hind: kõigub 3500-20 000 krooni vahel.

• Lemmeranna laager: 13.-16. juuni 2002.a.