Kuraatorite Anders Härmi ja Eha Komissarovi sõnul kirjeldab nimi aga pigem näituse koostamise ja teoste valiku printsiipe, kui et otsib pealkirjast ilmtingimata metafoorset katust esitatud töödele.

„Salatoimikud“ on näitus, mis kaevab kümnendi süvakihtides, üritab heita valgust pisut varju jäänud, unustatud ja kultuurimälus isegi kaduma läinud teostele; osutada mõningatele teostele suhteliselt hästi välja kujunenud üheksakümnendate kunsti põhinarratiivi eirates; taastada fenomenaalseid teoseid sellest teoste säilimise suhtes nii ükskõiksest kümnendist ning ühtlasi otsida teatud algusi kohalikul kunstiväljal nii üldisemate suundumuste kui ka üksikute autoripositsioonide osas. Sealjuures üritab näitus välja joonistada ka ühiskondlikke metamorfoose, mis seda plahvatuslikku kümnendit iseloomustasid, nii nagu see peegeldus kunstis väljaspool kanoonilisi teoseid.

Näituse kuraatorid keskenduvad üksikutele teostele ja nende omavaheliste seoste kaardistamisele suhtes toonase elukeskkonna ning tajuväljaga. Koos sissejuhatuse („Intro“) ning näitust raamivate teemaplokkidega („Reaalsuse vool: Sotsiaalsed transformatsioonid I & II“) on näitus jagatud kaheksaks mõtteliseks osaks, mis kannavad alapealkirju: „Eesti uuringud“, „Kübertorn“, „Fenomen: kommerts-performance“, „Maskuliinsuse metamorfoosid“, „Feminiinne/feministlik“ ning „Autompsyko Supervegos”. Sellised jaotused kujunesid n-ö kartoteegi läbitöötamise tulemusel kui „failide“ vahel hakkasid moodustuma seosed, alamkartoteegid ja grupeeringud. Näituse vaatamiseks on seega vähemalt kaks võimalikku režiimi: vaadata teoseid autonoomselt, üksikjuhtumitena, mis summa summarum võiks moodustada mingit sorti narratiivi või siis läbi kuraatorite pakutud alajaotuste.

Näitus on osa Kumu kunstimuuseumi 1990. aastatele keskenduvast uurimisprojektist. Projekti raames toimub lisaks näitusele 1990. aastate videokunstile pühendatud Kumu kunstifilmide festival (KuFF) (01.11.–04.11.2018) ning konverents „Kaotatud ja leitud ruumid: ümberpaiknemised 1990. aastate Ida-Euroopa kunstis ja ühiskonnas“ (01.–03.11.2018) Kumu auditooriumis.

Kumu kunstifilmide festival (KuFF) on Eesti esimene ja ainus filmi- ning visuaalkunsti suhetele keskenduv kultuurisündmus, mis toimub sel aastal kolmandat korda. KuFFi eesmärk on muu hulgas uurida kunstifilmi piire ja võimalikke määratlusi ning filmi- ja visuaalse kunsti suhteid. Kolmanda KuFFi programm keskendubki sellele, mida tõid neisse suhetesse uut 1990. aastad. Dialoogis näitusega „Salatoimikud“ esitleb KuFF 1990. aastate videokunsti, mis hõlmab Eesti, Läti ja Leedu programme.

Näitusega kaasneb mahukas publikuprogramm, mille esimese üritusena toimub neljapäeval 8. novembril kell 18 näituse kuraatorite Anders Härmi ja Eha Komissarovi näitust tutvustav tuur.

Näitus on osa Eesti Vabariik 100 sündmuste programmist.

Näitus on avatud kuni 14.04.2019

Kuraatorid: Eha Komissarov, Anders Härm