"Kui vaadata Shanghai ooperiteatrit, siis see on nagu vastupeegeldus sellest linnast, kus ühes osas on iidsed Hiina arhitektuurimälestusmärgid ja teisel pool maailma kõige moodsaim arhitektuur. Seetõttu ka nende repertuaar "Carmenist" kuni "Riskantse mänguni" peegeldab traditsioonilise ooperikunsti maailma tänapäeva muusikateatri parima tasemeni välja," kirjeldas Shanghai ooperiteatrit festivali kunstiline juht Arne Mikk avaüritusel peetud kõnes.

Shanghai ooperiteater esitab Saaremaa ooperipäevadel kolm etendust, mida Hiina suursaadik Li Chao nimetas kingituseks Eesti rahvale 100. juubeliaasta puhul. Suursaadik rõõmustab, et Eesti ja Hiina koostöö on suurem kui kunagi varem, eriti just kultuuri valdkonnas.

Ooperipäevade menu on nii suur, et varasematel aastatel on juba festivali jooksul ostetud ära 30 protsenti piletite hulgast, ligikaudu 4000 piletit. Ka tänavu algas pärast avaüritust eelmüük 2019. aasta ooperipäevadeks ja piletikassa töötajate sõnul osteti pileteid hulganisti juba esimese poole tunni jooksul peale müügi välja kuulutamist. "Pidime kolmekesi müüma, nii pikk järjekord oli," ütles üks piletimüüjatest.

Avaüritusel sõlmis Eesti Kontsert lepingu Moskva Helikoni ooperiteatriga, kes on Saaremaa ooperipäevade külalisesinejaks järgmisel aastal. Helikon on festivalil esinemas käinud ka varem, kuus aastat tagasi.

Helikoni ooperiteatri kunstilisele juhile Dmitri Bertmanile avaldas sügavat muljet Kuressaare ajutine ooperisaal, kuhu ta tegi ettepaneku korraldada öiseid ekskurssioone, sest lühtritega ehitud teatrihoone nägevat pimedas erakordselt kaunis välja. Bertmani sõnul võib Saaremaad eelistada Itaalias Verona linnas toimuvale ooperifestivalile, kus näeb "purustatud arhitektuuri kõrval ka purunevat ooperikunsti".

Tulevastel ooperipäevadel esietendub Kuressaares ooper läbi aegade tuntuimast Eesti lauljast Georg Otsast, mis seejärel tuuritab üle Venemaa. Bertmani sõnul tehakse ooperi tarbeks põhjalikke taustauuringuid, et leida huvitavaid fakte Georg Otsa eluloost, mida etendusse põimida.

Shanghai ooperiteatri meeskonna reis Saaremaale kestis 26 tundi. Enim meeldib neile siin meri, kaunid metsad ja Kuressaare loss.

Ooperipäevad kestavad tänasest kuni 28.juulini, lähemalt saab kava kohta lugeda siit.