Näituse avamine toimus tervet Toronto kesklinna hõlmava kultuurifestivali “Nuit Blanche” ajal, mis mõneti sarnaneb Eestis tähistatava muuseumiööga ning toob ehast koiduni sajad tuhanded torontolased külastama muuseume, galeriisid, kontserte jpm. Nii leidis ka näitus “Masters of Our Own Homes: Estonia at 100” esimese õhtu ja ööga üles üle tuhande huvilise. Avamisele tulnud inimesed said kuulda ka Toronto Ülikooli ajalooprofessori Andres Kasekampi välkloengut Eesti sajandipikkusest omariikluse ajaloost.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu poolt tervitussõnad öelnud näituste juhi Sander Jürissoni hinnangul on näituse avamine Torontos muuseumile väga eriline hetk. “Meie muuseumi lugu on tihedalt seotud II maailmasõja ajal läände põgenenud eestlastega. Mõlemad muuseumi asutajad, Olga Kistler-Risto ja Vello Karuks olid nende kümnete tuhandete põgenejate seas. Kanada pakkus pea 12 000 Eestist pärit põgenikele turvalist varjupaika ja meie 100. aastapäeval on hea meel kanadalastele tutvustada, kes eestlased on ja mis maa see Eesti on,” rääkis Jürisson.

Eesti Õppetöö Keskuses töötav Piret Noorhani tundis heameelt, et nii oluline näitus on lähiaastatel valmiva Eesti Keskuse ja Väliseesti Muuseumi ehk VEMU esimeseks näituseks selsamal kohal, kus uus kompleks valmima peaks. “Kaks aastat intensiivset tööd on ennast kuhjaga ära tasunud, loodame, et see arhitektuurne suurteos on heaks vundamendiks tulevasele kogukonnakeskusele siin Torontos,” lisas Noorhani.

Enam kui 500 ruutmeetrise ekspositsioonipinnaga rändnäitus on 12 meetrit lai, 4 meetrit kõrge, kaalub 4 tonni ja koosneb 244 näitusepaneelist, millest igaüks jutustab killukese Eesti värvikast ja põnevast ajaloost.

Näitus on sündinud okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu eestvedamisel kodu- ja väliseestlaste koosloomes ja selle valmimisse on panustanud nii koolilapsed, ettevõtjad, kümned Eesti fotograafid kui ka mitmed teised Eesti muuseumid. Läbi viie teema - ajalugu, kultuur, eestlaste olemus, kuulsad maailmakodanikud ja innovatsioon - avatakse Eestiga seotud lahendusi ning uuenduslikke liikumisi, mis pakuvad äratundmist nii väliseestlastele kui inspiratsiooni mistahes maailma paigas elavatele inimestele. Ühtlasi tutvustab näitus Eesti disaini ja teenuseid ning ajendab planeerima sinna puhkusereisi või otsima koostööd kohalike ettevõtetega.

Näitus valmis Riigikantselei EV100 rahvusvahelise programmi toetusel koostöös Stanfordi Ülikooli raamatukogu, Washingtoni Eesti saatkonna, Tartu Kolledži, VEMU, Bostoni Eesti aukonsulaadi ning eestlaste seltsidega USAs ja Kanadas. Rändnäituse visuaalse ja tehnilise lahenduse koostas Motor Agency.