Inglise rahvusooperis etendub teos India iseseisvusliikumise juhist Mahatma Gandist.

Praegu on Londoni muusikamaailmas keskne teema Philip Glassi ooper “Satyagraha”, mis on pühendatud India iseseisvuse 60. aastapäevale. Ooperi esi-etendus oli 1980. aastal Rotterdami riigiteatris.

Heliteost, mille Londoni esietendus oli 5. aprillil, esitatakse kokku üheksa korda. Teose peategelane on India kunagine poliitline ja vaimne juht Mahatma Gandi, keda laulab kuulus tenor Alan Oke. Ooperil kõlavad katkendid sanskritikeelsest pühakirjast Bhagavad Gita, mida Gandhi luges iga päev ja millest ta ammutas oma vägivallatu vastuhaku idee.

“Satyagraha” on saanud kõvasti kiita pea kõigis Briti päevalehtedes ja ooperilavastusest on saanud sündmus. Seda suuresti tänu Phelim McDermotti leidlikule lavastusele ja väljendusrikkale lavakujundusele, mille on teinud Julian Crouch. Lavastusse on haaratud suured nukud, hiina stiilis laternad ja pürotehnika, mis loob kolme ja poole tunnisest ooperietendusest võluva vaatemängu.

Kolmevaatuselise ooperi vaatused on vaimselt seotud kolme suurkujuga, kes kehastasid Gandhi vägivallatu protesti ideed. Need on Lev Tolstoi, India kirjanik Rabindranath Tagore ja Martin Luther King.

Inglise rahvusooperi “Satyagraha” etendus märgib Philip Glassi 70. juubelit. Ooperit etendatakse Londoni West Endis Coliseumi teatris. Viimane etendus on 1. mail.