Raamatu menu oli Itaalias plahvatanud märgatavalt varem, kuid ma ei tormanud seda kohe lugema – pahatihti on bestsellerid lihtsalt pealetükkiva turundusega õhku täis puhutud seebimullid.

Siis pistis juhus mulle pihku „Gomorra” ja enne kui jõudsin isegi tajuda raamatu ülesehitust või žanri, lummas Saviano omapärane stiil mind juba paari esimese leheküljega.

„Konteiner kiikus edasi-tagasi, kui kraana seda laeva kohal tõstis. Sprider, mehhanism, mis konteineri kraana külge haagib, ei suutnud liikumist ohjeldada. Ühtäkki avanesid halvasti kinnitatud luugid ja hakkas sadama kümneid inimkehi. Tundusid olevat mannekeenid. Aga maapinda puudutades lõhkesid pead nagu tõelised. Need olidki tõelised pead. Konteinerist langes mehi ja naisi. Ka mõni poisike. Surnud. Külmunud, hunnikus, üksteise otsas. Kõrvuti nagu heeringad karbis. Need olid hiinlased, kes kunagi ei sure. Igavesed inimesed, kelle dokumendid käivad käest kätte.”

Lühikesed ja korrapäratud laused, mõned isegi tegusõnata – aga elus. Just südametukse, mis annab kirjeldustele silmad ning elustab fakte põletava tundlikkusega, on minu jaoks „Gomorras” kõige hinnatavam ja väärtuslikum. Teisiti poleks ta vapustanud inimeste teadvust nii lokaalse nähtusega nagu camorra niivõrd sügavasti ja sedavõrd hiiglaslikus mastaabis. (Kuritegelikke organisatsioone on ju igal maal, aga brutaalse võimujanu kirjeldamiseks pakub just camorra ülimat võimalust.)

„Gomorra” on teekond. Reis läbi alasti sõnade absurdsesse maailma, kus kõik väärtused keerduvad pahupidi, kus hullumeelsus ja jõhkrus saab jõudu ümbruskonna vaikimisest, alluvamentaliteedist ja resigneerumisest. Selle maailma elanikud on andnud talle nimeks O’Sistema – lihtsalt Süsteem, milles käib äri ja mis kindlustab ülalpidamise.

Raamat algab „kaubast” – Napoli sadamasse Hiinast saabunud konteineritest täis rõivaid, kotte, vihmavarje – ning lõpeb sellega, mis on „kaubast” tsükli lõpuks saanud – mürgised jäätmed Tuledemaal, paigas nimega Terra dei Fuochi. Vahepeale jääb bosside mitmetahuline „ettevõtlus” ja täielik kontroll territooriumil, mida kaitsevad Kalašnikovid poisikeste käes.

Peatükid kõnelevad inimestest, kes elavad Süsteemi sees ja sellega õlg õla kõrval. Mõned tegelased on täis trööstimatut võimetust, teised näevad camorra’s leivaandjat, sest millestki peab ju elama. Kolmandad väidavad, et mingit camorra’t ei ole, et tegemist on vaid majandussüsteemiga, mis ei välju maailmaturu põhimõtete piirest. Bosside doktriin põhineb liberalismi tugisammastel: vabaturg, halastamatu konkurents ja lõpmatu laienemise püüe, arendatud oma värdjalikema palgeni.

Gomorra on ühiskond, kus selle vahel, mis on lubatud ja mida ei ole võimalik sallida, pole selget piiri ja kus legaalne ulatab liiga tihti käe mittelegaalsele, sest äri peab ju käima ning pidurdamatu ahnus ja võimujanu nõuab oma. Gomorra on mõttesüsteem, milles kapital ja kõik selle toitmiseks vajalik riisutakse kokku inimeste vere ja veel sündimata põlvkondade elu võimalikkuse arvelt. Gomorra on maailm, kus noorte unistused mädanevad, kus inimlik kõnts dikteerib reegleid kellegi õnnetusega üles ehitatud luksuses.

Ablas süsteem

Saviano tõmbab mängu ka õitsva Kirde-Itaalia eesrindlikud ettevõtted, kes jätavad oma mürgised jäätmed odava hinna eest Süsteemi prügitöötluse kätesse, näitab näpuga maailmakuulsate kõrgmoefirmade aplusele, kes õmblejale sandikopikaid makstes tahavad toppida taskusse üha suuremat puhastulu. Üks ilusamaid peatükke oli minu jaoks „Angelina Jolie”, mille peategelaseks on kuldsete kätega rätsep Pasquale.

„Rääkides kangastest, sarnanes ta prohvetiga. Poodides käies oli tähenärija, temaga polnud võimalik jalutada, ta seisatas iga vaateakna ees, kirudes ülikonna lõiget, tundes õmbleja eest häbi seelikumudeli pärast. Pasquale oli võimeline määrama püksipaari, kleidi, pintsaku eluea. Täpse pesukordade arvu, mille riie välja kannatab, enne kui lõtvub.”

See anne aga puruneb Süsteemi halastamatuses, jääb ilma lümfist, mis teeb inimesest inimese – väärikusest. Pasquale meistriteosed, mille igasse millimeetrisse ta on õmmelnud endast parima, lähevad luksuslikesse universumitesse, dimensioonidesse, mis ei avane kunagi temasugustele vaestele kuraditele.

Pasquale peab oma igapäevases põrgus muretsema, mida homme oma kolmele lapsele söögilauale panna, sest tema osaks on 600 eurot kuus, ei puhkust, preemiat ega haigeksjäämise võimalust. Ebaõiglusel pole vaja sõnu, et sulle näkku paisata: „Sei una merda, non vali niente” – „Oled sõnnik, mis pole midagi väärt.” „Kui on tehtud kõik, mis võimalik, kui andekus, oskused, meisterlikkus ja jõupingutused sulatatakse üheks teoks, üheks tegutsemisviisiks, kui kõik see ei muuda su elus mitte midagi, siis tuleb tahtmine heita kõhuli tühjusele, tühjusesse. Vaikselt haihtuda, lasta minutitel endast üle käia, vajuda sinna nagu mädasohu. Et enam mitte midagi teha. Et hingitseda. Ei midagi muud.”

Gomorra on mentaliteet, mis kära tegemata nullib su eneseusu, aga jätab raudahela jalgade ümber ning mõlkis leemekausi kongipõrandale. Et sul elu sees hoida ja et sa oma hammasrattakohust täidaksid.

Saviano teost on väga raske liigitada, kuid on jõutud enam-vähem samale arvamusele:  kas romaanistatud reportaaž või ajakirjanduslik romaan (uut žanri nimetatakse Itaalias nüüd tõsieluromaaniks).

Kindlasti on Saviano raamat rahutuks tegev analüüs nähtusest, mis esmapilgul tundub meid mitte puudutavat. See on mõtisklus raha- ja kasvuhulluses majanduse kõikvõimsast rollist ühiskonnas ja sellest, et võib-olla siiski sõltub mõndagi ka meie igapäevastest valikutest, meie söakast tahtest mitte ükskõikseks jääda.

Saviano julgus ei seisne ainult camorra’laste konkreetsete nimede ja nägude andmises, mitte ainult bosside psühholoogia paljastamises, vaid ka lugudesse põimitud südamevalus, mida tekitab inimeseks olemise vastutus. On väärtusi, millest tuleb erksalt küünte ja hammastega kinni hoida, et mitte leida end ühtäkki ülemaailmsest Gomorrast. 1

Kristel Kaaber elab 1990. aastast Itaalias ning pühendub laste kasvatamise kõrval

itaalia ajaloo ja kultuuri tundmaõppimisele. Alates jaanuarist kirjutab ta sealsest elust

ka Itaalia eestlaste blogis

itaalia.wordpress.com.

Raamat

Gomorra

Roberto Saviano

•• inglise keeles internetipoes Krisostomus

•• itaalia keeles internetipoes Amazon