Homme 80. sünnipäeva tähistav Gunnar Hololei on Eesti raadioajakirjanduse vaieldamatu legend. Kuigi Hololei tõmbas end juba aastate eest spordireportaazˇide tegemisest eemale, on tema dramaatilised kiirkõned mõne korvpallikohtumise lõpuminuteilt ilmselt igale spordisõbrale meelde jäänud.

Hololei on oma karjäärile tagasi vaadates öelnud, et tema suurim hetk oli esimene välisreis. See juhtus 1964. aastal, mil peeti Innsbrucki taliolümpiamängud. Just Innsbrucki taliolümpial läks ajalukku kiir-

uisutaja Ants Antson oma kullavõiduga alal, mis enne ja pärast teda pole Eestis kunagi nii edukas olnud. Ringhäälingu ajalukku jäävad Innsbrucki olümpiamängud tänu Gunnar Hololei suutlikkusele Austrias kohapeal Antsoni imestartidele koos mikrofoniga kaasa elada ning need otselülitustes Eesti kuulajale koju kätte tuua. Hololei oli esimene, kes maailma-Antsu triumfi puhul õnnitles ja äsja üleelatust väga väsinud sportlaselt muljeid päris.

Pärast seda on Hololei käinud kokku viitel tali- ja viitel suveolümpiamängudel.

Omal ajal oli Hololei sooviks, et spordiajakirjaniku töö võtaks üle ka poeg Henrik Hololei, kuid tema otsustas hoopis poliitika kasuks. Nüüdseks on noorem Hololei jõudnud olla nii majandusminister kui ka euroametnik. Ometi oli hololeilikuks kiirkõneks annet ka Henrikul. Selle puhul tasub kas või meenutada kuue aasta eest Eesti Ekspressi poolt korraldatud kiirkõnevõistlust isa ja poja vahel. Ülesanne oli anda ühe minuti jooksul ühe ajalehe artikli põhjal võimalikult palju infot Markko Märtini tuleviku kohta. Mõlemad mehed esitasid teksti ilma takerdusteta, hääldasid kõik nimed õigesti ning vuristasid minutiga kahe peale kokku ligi 400 sõna. Poeg jõudis minutiga edasi anda 195 sõna. Peale jäi siiski isa, kes ütles minutis 199 sõna.