Tallinna Keskraamatukogu avab sel neljapäeval peamaja näitustesaalis Hando Mugasto 100. sünniaastapäevale pühendatud näituse, kus näeb ka akvarelliklassikat Paul Burmanist Endel Kõksini.

Kunstnik Hando Mugasto (1907-1937) on kõrgelt hinnatud meister eesti graafikas, kelle elu jäi väga lühikeseks, kolmekümnesena suri ta südamerabandusse vaid mõned tunnid enne oma elu ühe suurema unistuse täitumist - sõitu Pariisi.
Mugasto looming on vaatamata ta elu lühidusele siiski väga ulatuslik ja selles on mitmeid huvitavaid perioode. Esmajoones hindame ta osa meie kolmekümnendate aastate puugravüüris, vabagraafikat ja silmapaistvaid raamatuillustratsioone.Traditsiooniliselt ongi kunstniku loomingust ikka eksponeeritud just seda osa.
Seekordse näituse jaoks on tehtud valik kunstniku vähemnähtud loomingust, hõlmates verinoore Mugasto Rakveres valminud akvarelle. Need on maalitud kahekümnendate aastate esimesel poolel veel enne õppima asumist Tartu Kõrgemasse Kunstikooli "Pallas".
Kahekümnendate aastate alguse Rakverest on kujutlus veidi unise provintsilinnana. Ometi jõudis Kunstiühing "Pallase" 1921.a. sügisnäitus Eestis ringi rännates aasta lõpus ka Rakverre ning mõjus noorele Mugastole välgusähvatusena. Näitusel oli väljas kogu selle aja kunsti paremik - Konrad Mägi, Ado Vabbe, Eduard Wiiralt.
Eduard Ole oli sel ajal õpetaja Rakvere Õpetajate Seminaris ja meenutas, et kaasaegse kunsti mõistmisega oli ka siis probleeme...Sooviga ületada lõhet publiku ja moodsa kunsti vahel, esines Ole menukate loengutega uuemast kunstist, mis avaldasid ka Mugastole väga suurt mõju, andsid julgust edaspidiseks.
Mugasto arenes väga kiiresti, tema ekspressiivsuses on peent vaistu, väga head värvimeelt, oskust jälgida ning jäädvustada ümbritseva elu mitmekihilisust (Tsirkuses,1922; Rakvere äikeses, 1923). Lõpuks jõuab Mugasto isegi kubismini (Maskiballil, 1924).

Mugasto varaküpsus avaldub eredalt eksponeerituna koos eesti akvarelliklassikaga, mida esindavad Paul Burman, Eduard Ole, Natalie ja Lydia Mei, Karin Luts, Kaarel Liimand, Andrus Johani, Endel Kõks ja teised meistrid.

Mart Lepa kunstikogu põhjal koostatud näitus jääb avatuks kuni 29. märtsini.