Viljandimaa mehe Karl-Otto Märtsoni sakslannast abikaasa Eva on Hannoveri Muusikaülikooli professor ja Rahvusvahelise Wagneri ühingu Hannoveri osakonna juhataja. Lisaks Tallinnale viib ta meistrikursusi pidevalt läbi Saksamaal, Austrias ja Peterburis. 19. ja 20. sajandi kammerlaulu vaieldamatu spetsialisti kursustel on eesti muusiku silmis kaalu. Meie lauljad hindavad tema tööd teksti mõtestatud edasiandmise ning laulja õige kehahoiu ja hingamise kujundamisel.

Laulja on ju eriti keeruline pill, õige hääl tuleb välja vaid vastavaid lihaseid õigesti suunates, pingutades. Kuidas seda lauluõpilasele selgeks teha, sõltub õpetaja andekusest. Suurte kogemustega külalisprofessor suudab noorele lauljale lühikese ajaga palju kasulikku tehnikat õpetada, kogemustega lauljale aga huvitavat sisulist tõlgendust pakkuda.

Suur magnet kursustele on ka igal aastal jagatav stipendium. Tänaseks on Bayreuthi festivali külastanud ligi kümme noort eesti kammermuusikut, viimati lauljate kõrval ka kaks pianisti.

Bayreuthis veedetud päevadele annab erilise võlu Eva ja Karl-Otto Märtsoni erakordne hoolitsus stipendiaatide eest. Lihtsaim näide - teiste maade stipendiaadid sõitsid ööbimiskohast etendusele eribussiga ja tulid öösel jala koju. Eesti muusikuid ootas pealelõunal hotelli ees Märtsonite valge limusiin, millega sõideti ka peale etendust näiteks kunstnike kohvikusse.

Akadeemilisem põhjus on Wagneri majamuuseumi ja tema enda ehitatud ooperimaja kordumatu vorm ning etendustelt saadav emotsionaalne laeng. 1997. aasta laulustipendiaat Moonika Sutt: "On suur väärtus, kui kasvõi kord aastas kuuleb nii häid lauljaid."

HEILI VAUS