Pirita kloostri varemetes valmib nädala pärast kaheksa jääskulptuuri

MARIKA MILVE

Skulptorid Jaak Soans, Heiki Kongi, Tõnu Maarand, Hannes Starkoff, Lembit Palm, Tiiu Kirsipuu, Ekke Väli ja Alfred Raadik ehitavad tuleva nädala kolmapäeval ja neljapäeval Pirita kloostri varemete vahele 50 jääplokist kaheksa skulptuuri, mida on sõltuvalt ilmast võimalik imetleda vähemalt nädala lõpuni.

Heiki Kongile, Lembit Palmile ja Jaak Soansile on Pirita kloostri varemete jääproov ettevalmistus osalemiseks Nagano taliolümpiale eelneval jääfestivalil.

Disainer Heiki Kongi sõnul pole jääd profitasemel Eestis varemalt käsitletud. "Jääsündmuse eesmärk on näidata teisest materjalist skulpturide vormimist, seostub ju ka jõuludega," hindas Kongi. "Paneme muusika juurde, üks inimene andis meile ka oma jõulukuuse. Negatiivset energiat on niigi palju, olgu siis ka midagi positiivset."

Jääsündmust korraldava Pirita kloostri kultuuri- ja kunstiühingu tegevdirektori Jaak Põldmaa sõnul on jääskulptuuride ehitusmaterjal juba valmis. Poolsada, mõõdus meeter korda 0,3 meetrit korda 0,6 meetrit jääplokki ootab järgmist kolmapäeva Peterburi maantee külmhoones.

Kaheksa skulptuuri püstitatakse kloostrivaremete sambaalustele. Jääsündmuse juurde kuuluvad muusika, valgustus, kohvi ja hõõgvein. "Tegijad saavad oma oskusi näidata, kui ilmad lubavad, püsivad skulptuurid kolm-neli päeva," ennustas Põldmaa.

Disainer Heiki Kongi on jääskulptuure vorminud Prantsusmaal, Hiinas ja Alaskal, kogemus andis talle põhjuse näha Pirita kloostri jääsündmuses ka tulevast võimalikku turismimagnetit. "Tarvitses soomlastel telk püsti panna ja sinna jõuluvana sisse elama - Soomes käib aastas kaks miljardit turisti," avas Kongi turismimagneti sisu.

Jääskulptuuride tegemise komme pärineb oriendist ja on sealt ajapikku Euroopasse jõudnud, rääkis Kongi. "Olen näinud elusuuruses pagoode, kuhu saab sisse minna, Hiina müüri koopiat, millel saab kõndida, Pariisi Jumalaema kiriku üks kahele mudelit, mis püstitati kahe nädalaga."

Veebruari teisel poolel peaks kümnemeetrise läbimõõduga viie meetri kõrguse jääskulptuuri Pirita kloostri varemetesse püstitama Nagano taliolümpia jääfestivali autoreid Takenaka Hirohiko.

Takenaka kasutab skulptuuride valmistamisel veelgi teistsugust moodust, rääkis Jaapani jääskulptori Eestisse tooja Ando Möldre. "Ta soovib Pirita kloostri skulptuuri sõrestiku teha nöörist, metallist ja puust, sõrestikule piserdatakse vett, mis külmub selle külge," kirjeldas Möldre.

Takenaka teos valgustatakse. "Pimedas ja valgustusega ongi tema tööd kõige võimsamad," märkis Möldre ning nimetas jaapanlase töid muljetavaldavateks ja Eestis seni viljeldutest kardinaalselt erinevaks. Takenaka soovil osalevad skulptuuri püstitamisel ka Kunstiülikooli tudengid.