Sven Grünberg rõhutas eriti, et Mahajaana Instituut peab olema nii budistliku hariduse ja kultuuri tutvustajaks Eestis, kui vastava hariduse võimaldajaks inimestele, kes soovivad õpetusega praegu ja edaspidi süvitsi tegeleda. Instituudi juhtmõtteiks on avatus ja Buddha SaÆkyamuni elufilosoofia mõtestamine tänapäeva kultuurikeskkonnas. Põhimõtted on kirja pandud suutrates, vältimaks ühe või teise koolkonna, sekti või kitsama õpetusliini esiletõstmist.

“Mitte mingil juhul ei hakka me paika panema ega piiritlema, kes võivad meile tulla ja kes mitte. Oodatud on kõik. Budismis ei ole dogmasid ega uskumise sundust. Pigem õpetab budism vastupidist – Sina ära usu, aga proovi mõista, miks üks või teine asi niimoodi on. Buddha õpetus ei konkureeri mitte ühegi teise uskumuse ega vooluga,” kinnitas Grünberg.

##”Budism õpetab eelkõige kahte peamist asja: Esiteks. Ta ei suru ennast kellelegi peale. Teiseks. Hariduse tähtsust peetakse budismis väga oluliseks. Kõige olulisem on olla pidevas arengus, nii hingelises kui vaimses, eelkõige just teadmiste kogumine on väga tähtis.” Ka Tema Pühadus dalai-laama ise olevat Sven Grünbergi sõnul natuke nukker tõiga pärast, et inimesed küll väga austavad ja armastavad teda, aga unustavad sealjuures iseennast vajalikul määral harida.

Lisaks 16. veebruaril algavale eesti tunnustatuima orientalist-budoloogi Linnart Mälli loengukursusele “Budismi pühakirjad” hakkavad Instituudi esmakursuslased Märt Läänemetsa juhatusel saama sanskriti keele algõpet, mis on budistlike tekstide ja sõnavara paremaks mõistmiseks väga oluline. Sven Grünbergi, Peeter Vähi, Andres Herkeli jt. juhtimisel toimuvad ka seminarid ja ühised filmivaatamised, seda kahel laupäeval ja pühapäeval kuus, ajavahemikus 16. veebruarist kuni 19. maini.

Mahajaana Instituuti kureerib kümneliikmeline nõukogu, mille esimees on Linnart Mäll, tööd korraldab viieliikmeline juhatus, eesotsas Sven Grünbergiga. Loengud toimuvad nädalavahetustel Tallinnas, Heliloojate Liidu saalis, Lauteri ja Maakri tänava nurgal.

Märt Läänemetsa sõnul on instituudil teoksil ka budismi tutvustava kirjanduse tõlkimis- ning kirjastamiskavasid. Nende elluviimisel loode-takse koostööle eesti kirjastustega.

Muuseas viibis Mahajaana Instituudi avamisel ka endine haridusminister ja luuletaja Paul-Erik Rummo, kes loodab, et Mahajaana Instituudil läheb korda erinevate usuvoolude esindajad omavahel rohkem ja vabamalt lävima panna. Koostöö aitaks kindlasti kaasa mõistete ühtlustamisele eesti keeles, mis omakorda hõlbustaks kanooniliste tekstide tõlkimist.

Kogu Instituudi avatseremoonia ise möödus sundimatus ja rõõmsas õhkkonnas, peale ametlikuma osa läbisaamist näidati itaallase Martin Scorsese vändatud dalai-laama elust jutustavat mängufilmi Kundun. Sellelsamal väikesel kinolina-esisel laval esines kohalikule rahvale esmakordselt 1994 aastal Eestit külastades ka Tema Pühadus dalai-laama ise.

RANDO TOOMING

rando@epl.ee