Kui teha üldistus septembri keskel Helsingis toimunud Habitare disainimessil pakutava põhjal, siis materjalide maailma konkurentsituks kuningaks on praegu vineer. Enamasti haljas ja hele puitpind koolutatud ükskõik millisesse formaati. Eriliselt torkas silma õhukesest puitspoonist lambivarjude rohkus – läbi kumav valgus toomas esile puidurüüs mustreid. Hele vineer ja spoon kannavad endas mingit põhjala hingust, mida soomlased oskavad hästi ära kasutada. Puiduga saad kaasa ka looduslähedase ökopitseri, mis on ju samuti praegu iga toote legendi kohustuslik osa.

Messi mõjusaim eksponaat oli tegelikult näituseala kujundus, kus terved puutüved olid halli laest alla riputatud, markeerides loodust tehiskeskkonnas. Võimas installatsioon „Puu lugu” („Puun tarina”) mõjus paratamatu keskkonnanihke ja mastaabiga.

Hämmastavalt vähe oli messi eksperimentaalsemas osas koostööd teaduse ja uute tehnoloogiatega, soome disainikeele juur on ilmselgelt endiselt kuulsusrikkas modernismiminevikus. Mis tõenäoliselt on ka teadlik otsus, sest rahvusvahelisel (eriti ärilisel) pinnal töötab selline karge minimalism endiselt suurepäraselt. Ning kui kellelgi polnud veel peas Alvar Aalto ja teiste soome klassikute hitid, siis seda tuletati samuti igal sammul meelde – puust ja valgeks. Omamoodi disainiõpikuna mõjus messi teisel korrusel avatud antiigiäride ekspositsioon, kus võis klassikute loomingut ka katsuda ja hindu võrrelda.

Helsingi Habitare messi külastas viie päeva jooksul 57 000 disainihuvilist, sealhulgas väga palju eestlasi: eesti keelt oli kuulda pea igal sammul.
NäitusesoovitusTrendikunst Kiasmas

Kiasmas eksponeeritud näitus „Camouflage” tõi kokku 19 kunstnikku üle maailma, kes kõik tundusid olevat otsapidi disainiga seotud. Vähemalt nõnda oli sõnastatud näituse koostamise printsiip. Mis siis tegelikult tähendas eelkõige kunsti, mis tegeleb vormiga.

Tervik on tõeline kompott, umbes nagu mõne moeajakirja kunstuudiste külg – fookuses on säravad värvid, efektsed lahendused. See näitus aitab defineerida trendikunsti, 21. sajandi popi mõistet. Kergelt loetavad kontekstinihked ja ilusa valu sündroom kuuluvad kindlalt sellise loomingu atribuutikasse. Näitusel oli palju teoseid, mis võiks olla sündinud reklaamibüroo laua taga, meeskonna ajurünnaku tulemusena. Mingis mõttes steriilsed, samal ajal pretensioonikad.

Näitus on avatud 7. oktoobrini.

Pileti hind on 8/10 eurot.