Raamatumessi programm on väga ulatuslik – toimub ligi 600 üritust, mis tutvustavad eri maade autoreid ning kirjanduse ja kirjastamisega seotud valdkondi. Põhitähelepanu on seekord Rootsil, teatas Eesti Instituut Soomes.

Messi võtmeteemaks on Pentti Saarikoski 1962. aastal ilmunud luulekogu "Mitä tapahtuu todella" (Mis tegelikult juhtub?). Eesti Instituut vastab sellele küsimusele reedel, 23. oktoobril Takauma-laval, kus kell
14 vestlevad 1990ndate pagulaskirjandusest Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse teadur Piret Kruuspere, kirjandusteadlane Peeter Olesk ning Helsingi ülikooli eesti keele külalislektor ja Eesti kirjandusmuuseumi vanemteadur Sirje Olesk.

Kell 14.30 keskendub peatähelepanu Karl Ristikivile, kelle vastilmunud päevikust "Päevaraamat" vestlevad Jaan Undusk ja Rutt Hinrikus Eestist ning Tuglase Seltsi juhataja Juhani Salokannel Soomest. Eesti kirjandusklassikute hulka kuuluv Ristikivi pidas Rootsis paguluses olles aastail 1957–1968 päevikut, kuhu märkis üles reisijutte, päevakohaseid poliitikasündmusi, oma teoste sünnilugusid ning ka argimuresid ja lapsepõlvemälestusi. Pikka aega avalikkuse eest varjul olnud päevik ilmus sel kevadel.

Lisaks kuuleb tänavu Helsingi raamatumessil ka Eesti luulet – Eesti kirjanike liit astub oma kavaga üles reedel kell 12.30, mil Eeva Park, Jürgen Rooste ja Jan Kaus esitavad oma luulet. Vahepalaks kõlavad Jaak Johansoni laulud.

Samal päeval kell 13.30 esitleb Hasso Krull oma äsja soome keelde tõlgitud luulekogu "Meeter ja
demeeter” ning jagab autogramme. Kell 17.30 saab Krulli ja ta teose soomendajat Anu Laitilat kuulata Kullervo-laval, kus autori ja tõlkijaga vestleb Tarleena Sammalkorpi.

Reede õhtul saavad messil osalejad omavahel muljeid vahetada koosviibimisel Eesti saatkonnas Helsingis.