Tõeline graffitimaania sai hoo sisse 70-ndate algul, kui New York Times eelpoolnimetatud kunstiala kahelt pioneerilt intervjuu võttis ja selle leheveergudel avaldas.

Möödunud laupäeval astus eesti hip-hop kultuur oma arengus taas sammukese edasi. Noorte huvikeskuses Kullo avati koos rea temaatiliste üritustega siinkandi päris esimene graffitigalerii. Galerii kujundamisest võisid osa võtta kõik, kes korraldajatele eelnevalt kavandi saatsid. Mida kokku laekus konkursile üle 300 ning mille hulgast Ïürii valis välja 30 huvitavamat tööd. Saabunud eskiiside hulgas oli nii päris algajate kui tunnustatud graffitimeistrite, nagu CAPO, RGF jt. omi. Graffititöö teema oli kõigil ühine: rootsikeelne küsilause Vem är du? (Kes sa oled?). Piltidelt eeldati, et nad väljendaksid iga teostaja identiteeti, millest enamik võistlejaid ka korrektselt kinni pidas. Kullo huvikeskuse keldrigaleriis leidub nüüd konkursi tulemusena umbes 240 ruutmeetrit vaatamisväärselt kaunistatud seinapinda. On mõned tippteosed ja natukene tavalisemaid, päris vilets ei ole ükski. Küündimatuid graffiteid võime me kõik jätkuvalt imetleda oma igapäevaelu rüsinas. Nendeks on enamasti selget mõtet ja kunstiväärtust mitteomavad “vaba käega” tehtud kritseldused või lausrõvedused majaseintel, bussipeatustes, avalikes tualettides jms.

Võitjaks osutusid kogenud graffititegijad rühmitusest CAPO (vt. www.zone.ee/CAPO), ent sellisel üritusel väärtustatakse enam osavõttu, kui teistele ära panemist.

Graffitit loetakse hip-hop kultuuri vanimaks elemendiks. Algselt (ja suures osas ka praegu) tähendas see enda “märgi” või sõnumi levitamist avalikes kohtades (ehitistel, metroorongide vagunitel jne.) ebaseaduslikul teel. Esimesteks tõsiseltvõetavateks graffitiartistideks peavad popkultuuri uurijad New Yorgis nimede Taki183 ja Julio204 taha peitunud noorukeid. Tõeline graffitimaania sai hoo sisse 70-ndate algul, kui New York Times eelpoolnimetatud kunstiala kahelt pioneerilt intervjuu võttis ja selle leheveergudel avaldas. Sõna graffiti ise on arvatavalt tulnud itaaliakeelsest vormist graffito/ graffiato, mis tähendab kraapima.

Kuigi ürituse põhitähelepanu oli suunatud noorte talentide seintele pihustatud kunstiteoste eksponeerimiseks, said kohaletulnud kooliõpilased soovi korral ka põhjalikumaid teadmisi hip-hop kultuuri ajaloo ja selle nn. nelja elemendi kohta. Muusikat valis DJ Critikal, esinesid breaktantsijad. Hip-hopi kui musikastiili ajaloost pajatas ülevaatlikult Raadio 2 saate “LinnadÏungel” saatejuht Kozy, graffiti minevikust rääkisid artist, keda hip-hop ringkondades tuntakse Lil J nime all ja kunstnik Kiwa. Viimane kaunistas üritust veel ka ansambli Unestapja koosseisus üles astudes. Ehkki saalis viibinuist ei olnud valdav enamus hip-hop muusika alguspäevil 1970-ndatel aastatel veel sündinudki, nagu Kozy tabavalt märkis, oli neile suunatud informatsioon täpne, asjalik ja hariv. Ja pakkus kindlasti midagi ka neile, kes hip-hopist seni suurt midagi ei teadnud. Kasvõi puhast silmailu värviliste piltide näol.

Graffitigalerii:

• Galerii jääb avatuks vähemalt aastaks. Külastamissoovist palutakse ette teatada noortekeskus Kullo valvelauda tel: 650 35 73. viiel nädalalõpul alates galerii avamisest on eelnevalt regis-treerijatel võimalik saada infot hip-hop kultuuri ja noorsooalgatuse kohta. Lisainfo: www.geocities.com/vem_ ar_du või Piret Raja 055 69 5432