Nädalavahetusel Eestis kinodesse jõudev Vene naljafilm “Hitler kaput!” on jõudnud kodumaal palju kära tekitada , kõne alla on tulnud isegi filmi keelamine.

Nimelt on regionaalne ühendus “Peterburi ja Leningradi oblasti kommunistid” andnud Venemaa kultuuriministeeriumi dokumendid, mis taotlevad filmi keelamist. Neis dokumentides on kirjas, et teos nimega “Hitler kaput!” on moraalilage ja provokatsiooniline. Film irvitavat Nõukogude sõjafilmide üle ja solvavat kõike ilusat, mis seostub venelastel Suure Isamaasõjaga.

Ärakeelamiseni pole siiski Venemaal mindud ja kommunistide ärritust kajastab Vene meedia enamasti kurioosumite rubriigis – hoolimata sellest, et film on tõepoolest moraalilage ja provokatsiooniline, nagu väidavad kommunistid, ja seda taotluslikult.

Sõjafilmi paroodia

Tegu on Hollywoodi “Palja relvaga” stiilis teosega, kus tõepoolest parodeeritakse Vene tippsõjafilme. Filmi peategelaseks on natsiladvikusse pugenud vene luuraja Aleksandr Issajevitš Osetškin, kusjuures isanimi viitab selgelt paroodia sihtmärgile. Nimelt kandis Stirlitzi-filmide nimikangelane kodanikunime Issajev.

“Hitler kaputi!” lavastaja on Marius Waisberg, kes on tegutsenud Hollywoodis nime all Marius Balchunas. Seal on ta olnud mitme filmi stsenarist, lavastaja ja ka produtsent. Päris nurgatagused teosed need ei ole, kuid ühtegi kuulsat kinohitti tema tööde nimekirjast ka ei leia.

“Hitler kaput!” on saanud aga Venemaa esimese järgu tähed, nagu Pavel Derevjanko ja Anna Semenovitš. Ühes kõrvalosas teeb kaasa isegi Ksenia Sobtšak, keda võib pidada Venemaa Paris Hiltoniks ja Liis Lassiks.

Mis puutub Venemaa kommunistidesse, siis nende valvsus ei vaibu. Nad protestisid ka viimase Indiana Jonesi filmi vastu. Ei meeldi neile meelelahutus.