Juba aastaid on Hollywood üritanud elu sisse puhuda kunagise menuteose “Ahvide planeet” uusversioonile. Mitmeid kordi on vahetunud projekti lavastajad ning sellega koos ka potentsiaalsed osatäitjad. Nüüd tundub lõpuks, et vähemalt rezhissööritool saab peagi kindlalt hõivatud – tööotsa olevat viimaste andmete kohaselt vastu võtnud Tim Burton, kes maailmale kinkinud filmid “Batman”, “Edward Käärkäsi” ja “Sleepy Hollow”. Filmi eeldatavaks eelarveks on 120 miljonit dollarit ning teos ise peaks kõigi prognooside kohaselt kinodesse jõudma 2001. aasta suvekuudel. Filmimeka siseinfo kohaselt võitlevad hetkel Charlton Hestoni poolt kuulsaks mängitud rolli nimel noored staarid Matt Damon (“Hea Will Hunting”) ning hiljuti oma uue filmiga “Paradiisisaar” maailma kinodesse naasnud Leonardo DiCaprio. Hollywoodis võib aga kõik muutuda – alles see oli, kui lavastajatöö pidi käsile võtma James Cameron ja peaossa kavandati Arnold Schwarzeneggerit.

Matt Damonil käed tööd täis

Kui rääkida Matt Damonist, siis pärast paljukiidetud osatäitmist Anthony Minghella linateoses “The Talanted Mr. Ripley” jõuab noor Oscari-laureaat käesoleval aastal kinosaalidesse filmiga “The Legend of Bagger Vance”. Teos pajatab loo emotsionaalse kokkuvarisemise äärel vaaruvast ilmasõjaveteranist, kes keelitatakse osalema golfimaratonil. Golf ei tundu esmapilgul just kõige kütkestavama teemana, aga kui teada, et lavastajatoolis istub vanameister Robert Redford, siis võib olla tegemist ühe pretendendiga järgmise aasta Oscaritele. Filmis osalevad lisaks Damonile Will Smith ja Charlize Theron, keda siinne kinopublik mäletab filmidest “Kurjuse kaitsja” ja “Võimas Joe Young”. Damon peaks seejärel suunduma filmi “Minority Reports” võtteplatsile, mida reklaamitud kui lavastaja Steven Spielbergi ja superstaar Tom Cruise’i esmakordset koostööprojekti. Hetkel ei ole aga tunnustatud ulmekirjaniku Philip K. Dicki raamatu ainestel plaanitava linateose sünd sugugi 100 protsenti kindel – skeptiliseks teevad meid nii Spielbergi tõsised terviseprobleemid kui Cruise’i ülitihe töögraafik.

Will Smith endiselt menukas

Nende jaoks, kes ootavad pikisilmi midagi põnevat Will Smithi osavõtul, on järgnev tõeliseks rõõmusõnumiks. Tegu ei ole küll “Mehed mustas” järjega, millest räägitakse alates hetkest, mil esimene osa kinokassades puhta töö tegi, kuid ka linateos nimega “Phone Booth” tundub sisu poolest olevat vägagi paljulubav.

Filmi keskmes on mees, kes tänaval kõndides kuuleb ühes telefoniputkas helinat ja otsustab kõne vastu võtta. Seda tehes selgub, et ta on sattunud teda varitseva snaiperi sihikule. Juhul, kui Smith lähiajal lepingule alla kirjutab, loodetakse alustada võtetega niipea, kui võimalik. Willi on ees ootamas ka paljuräägitud Muhammad Ali eluloofilm, millest ta vahepeal tundus juba loobunud olevat. Lahkus siiski vaid esialgne lavastaja Barry Sonnenfeld, kelle asendajana nähakse filmi “The Insider” kriitikamenu nautivat Michael Manni. Mann on televaatajale tuntud kui kunagise menuseriaali “Miami Vice” looja. Will Smith olevat aga saanud rolliks Ali enda õnnistuse.

Sylvester Stallone jätkab seiklemist

Kui rääkida pisut vanema generatsiooni action-sangaritest, siis väärib luubi alla võtmist Sylvester Stallone. Mees on andnud nõusoleku kaasa lööma põnevikus “Confidence”, kus ta kehastab end seadusesilma eest edukalt varjavat kriminaali – meeldiva olemisega ning haritud pangaröövlit, kelle kannul on vihavaenlasest järeleandmatu FBI agent. Näikse olevat kokteil “Thomas Crowni afäärist” ja Harrison Fordi “The Fugitive’ist”. Filmi peaks esialgsete andmete kohaselt lavastama teosega “Veemaailm” kahtlast kuulsust kogunud Kevin Reynolds.

Kaua aega oli juttu ka Stallone’i planeeritavast projektist, mis jutustaks loo vormel-1 maailmast, kuid esialgsed plaanid tuli ümber teha, sest ameeriklaste jaoks on siiski tegemist praktiliselt tundmatu spordialaga. Seetõttu ongi Stallone ja soomlasest režissöör Renny Harlin suunanud oma pilgud ookeanitaguse Cart-võidusõidusarja poole.

Rahategija Harrison Ford

Eeldatavasti peaks sel suvel Ameerika kinodesse jõudma teos, millest pikisilmi oodatakse vanameister Harrison Fordi tagasitulekut filmimaailma suurimate rahategijate hulka. Han Solo, Indiana Jonesi ja Jack Ryani kehastajana tuntust ning tohutul kombel dollareid kogunud Ford on viimaste aastate jooksul üle elanud ühe ebaõnnestumise teise järel. Nüüd arvataksegi, et linalugu “What Lies Beneath” võib tema kunagise kuldse puudutuse taastada. Harrison kehastab lesestunud ning vahepeal uuesti abiellunud ülikooliprofessorit, kelle poole pöördub politsei palumaks mehe abi kohaliku mõrvaloo lahendamisel. Asjad muutuvad pehmelt öeldes kummaliseks pärast seda, kui mees saab sõna otseses mõttes hauatagust abi oma kadunud naise hingelt. Fordi tegelaskuju elavate kirjas olevat kaasat kehastab Michelle Pfeiffer ning kvaliteedi eest vastutab virtuoos nimega Robert Zemeckis (“Tagasi tulevikku”, “Forrest Gump”, “Kontakt”).

Kevin Costnerile ainult riismed

Harrison Ford on tagasi lükanud ettepaneku (ja sellega koos ka tavapärasest tunduvalt kõhnema honorari) tegemaks kaasa Steven Soderberghi (“Üle mõistuse”) uues filmis “Traffic”. Nüüd on stuudio Fox Searchlight hädas, kuna ilma tuntud staarita peaosas ähvardab projekt riiulisse tolmu koguma jääda. Seetõttu on produtsendid asunud innukalt piirama Kevin Costnerit, kellel pärast linateost “3000 Miles to Graceland” ei olegi midagi planeeritud. “3000 Miles…” on napieelarveline, kuid kõigi eelduste kohaselt korralik kriminull, kus Costnerile pakub seltsi Kurt Russell. Film jutustab loo röövlist, kellel plaanis Las Vegases läbi viia oma senise “karjääri” tulutoovaim tööots.

Pärast seda filmi näib Costner olevat töötu. Projekt “Beyond Borders” on seiskunud Catherine Zeta-Jonesi tagasiastumise tõttu. Samuti ei tee mees kaasa Michael Bay sõjaeeposes “Pearl Harbor”, kuna suure staari honorar ajaks niigi 135 miljoni dollari suuruse eelarve robinal lõhki. Küll aga on Zeta-Jones andnud esialgse nõusoleku osaleda filmis ”Traffic” ning seega võivad Costner ja tulevane pr Douglas veel kohtuda.

Alar NIINEVÄLI