Homer Simpsoni püsivaimaks töökohaks on seriaali 18 hooaja jooksul olnud Springfieldi tuumajaama ohutusinspektori post. Samal ajal on ta oma fiktiivse elutee jooksul end proovile pannud (ja harilikult läbi kukkunud) 112 ametis, sh poksija, koreograafi, juuksuri ja astronaudina.

Tagasilöökidest hoolimata on teda ka loorberitega pärjatud – tema juhitud rokkbänd Be Sharps võitis 1980-ndatel Grammy, tema riiulit kaunistab kõrvalosatäitmise eest saadud Oscar ning 1990. aasta oktoobris valiti ta kodulinnas kuu parimaks tuumajaama ohtlike jäätmete käitlejaks.

Kui need ajutised sähvatused maha arvata, pole Homer Simpson mitte lihtsalt keskpärane isik, vaid inimliku lodevuse ja rumaluse väljapaistvaim esindaja. Mis peamine – ta on ise sellega rahul. Ta on kuulutanud oma lipukirjaks: “Kui millegi tegemine nõuab vaeva, pole see vaeva väärt.”

Homer suhtub töökohustuste täitmisse hoolimatult– tõsi, streigi ajal sai tema asendamisega hakkama üksainus tellis –, ning veedab vabad hetked rämpstoidu ja teleri seltsis või odavates baarides. Alkohol, eeskätt õlu, on tema hinnangul nii kõigi inimprobleemide põhjustaja kui ka lahendus ühel ajal.

Ent kõigest hoolimata Homerit armastatakse ning mitte ainult tema multifilmiperekonnas, vaid ka päris elus. Seriaal “The Simpsons” on oma kodumaal, Ühendriikides võitnud 23 Emmy televisiooniauhinda ning ajakiri Time kuulutas selle 20. sajandi parimaks telesaateks.

Filmi esilinastuse eel muutis 12 Californias tegutseva 7-Eleven keti poodi oma nime seriaalist tuttavaks Kwik-E-Martiks ning poodide käive tõusis lakke.

Kuna Simpsonite kodulinna nimi on Springfield, leidsid tootjad, et samanimelises paigas peab toimuma ka filmi praegune maailma esilinastus. Võistlema paluti 13 samanimelist Ühendriikide linna, kes kulutasid kampaaniale tuhandeid dollareid. Seriaali vaimule vastavalt võitsid nad teatud mõttes kõik, täpsemas mõttes tuli aga võitjaks neljateistkümnes Springfield, keda esialgu konkursile ei kutsutudki.

Tootjafirmale 20th Century Fox kaebuse esitanud Vermonti osariigi linnakesel õnnestus siiski jalg ukse vahele saada. Nende video kiilast paksukesest, kes ajab taga hiigelsõõrikut ning põgeneb ülejäänud linnarahva eest, peetigi parimaks. Kõigest 9500 elanikuga linnake vastab ka muudele olulistele näitajatele: seal on olemas nii vangla, piljardisaal, kirik kui ka baar, elektrienergiat saadakse lähedal asuvast tuumaelektrijaamast.

Päritolumaast sõltumata on Simpsonid juba pikemat aega maailmakuulsad. Homeri populaarsust illustreerib kas või see, et eelmisel kuul rööviti ühest Malaisia kaubamajast tema 1,2-meetrine kuju. Kui röövlid ongi tabatud, pole sellest rahvusvahelises meedias kuulda olnud. Igal juhul lubas 20th Century Fox maksta isikule, kes Homeri tervelt tagastab, tuhat Malaisia ringitit (umbes 4000 krooni).

Samuti peavad multifilmikangelasest lugu kanadalased, kes nimetasid ta kolme aasta eest Winnipegi linna aukodanikuks.

Kanada juured on ka seriaali loojal Matt Groeningul endal. Õigupoolest kannabki kogu Simpsonite perekond Groeningu lähisugulaste nimesid, välja arvatud autori enda alter ego Bart. Hiljuti paljastas Groening, et Homeri seniilne isa Abraham pole sündinud Briti saartel – nagu fännid seni arvasid –, vaid just nimelt Kanadas.

Planeedi suurimad Simpsonite austajad on tõenäoliselt siiski britid. 2003. aastal valisid BBC võrguväljaande lugejad Homer Simpsoni suurimaks ameeriklaseks läbi aegade. Ülekaalulise perekonnapea ülekaal oli rabav. Homer pälvis 47% Briti lugejate häältest, jättes Abraham Lincolni ja Martin Luther Kingi kaugele seljataha.

Ilmselt kasutasid britid juhust, et ülekasvanud väikevennale koht kätte näidata – teavad ju kõik eurooplased, kuidas tüüpiline ameeriklane välja näeb, kuidas käitub ja mõtleb, olemata ehk ühtegi selle kandi inimest oma silmaga näinud.

Muide, Homer Simpsoni kuulus hüüatus “D’oh” on nüüdseks lisatud ka Oxfordi inglise keele sõnaraamatusse.

“Simpsonite” alusel on loodud arvutimänge, koomikseid ja lauamänge, aga ka tõsiseid humanitaarteaduslikke raamatuid. Mõni autor vaatleb sarja kui kontrakultuuri nähtust, mis on peavoolu sulandumise asemel seda suunama hakanud.

““Simpsonid” tekitasid alguses palju meelepaha ja see tegi mulle suurt heameelt,” nentis Groening ühes intervjuus. “Kuna nad teavad nüüd, et meiega ei maksa jamada, peavad nad teesklema, et me meeldime neile, aga ma näen neid läbi.”

Kord ähvardas Fox News sarja tegijad kohtusse kaevata, kui ühest episoodist ei eemaldata parempoolset uudisteagentuuri pilava sisuga lõiku. Groening vastas kuivalt, et temale lõik meeldis. Kohtuasi jäi õhku, sest Fox Newsile meenus, et Simpsoneid eetrisse laskva Fox Broadcast Networki kohtusse kaebamine oleks sama arukas kui endale jalga tulistamine.

Kuigi “Simpsonid” sai ruttu Foxi populaarseimaks telesarjaks, jäi multifilm konservatiividele pidevalt hambusse. Eeskätt häiris lapsevanemaid Bart, kelle pätiteod jäid tihtipeale karistuseta ning võisid seetõttu anda halba eeskuju.

Konservatiivne president Bush vanem mainis ühes 1992. aastal peetud kõnes, et vabariiklaste eesmärk on Ameerika perekonnamudelit tugevdada, et see sarnaneks vähem Simpsonite ja rohkem Waltonite, 1970-ndate “teleseebi” omaga. Multifilmitegijad kasutasid ühes järgnevas episoodis sama lõiku Bushi kõnest, millele Bart vastas: “Hei, me oleme täpselt nagu Waltonid. Ka nemad ootasid majanduslanguse lõppu.”

Materjali psühholoogidele

Nagu me teame, Bushi tagasi ei valitud, ent Groeningu kättemaks ei olnud lõplik – 1996. aastal jooksnud episoodis paigutati pensionil president elama Simpsonite naabermajja, kus tal tuli taluda Barti solvanguid ning pidada Homeriga rusikavõitlust.

Psühholoogid ja sotsioloogid on kasutanud Simpsonite pere omavahelisi dialooge reaalses elus esinevate suhtlussituatsioonide modelleerimisel ja illustreerimisel. Ent kõige sagedamini püütakse selgitada, miks “Simpsonid” televaatajatele niivõrd meeldivad.

Võtmekuju on pereisa Homer, keda teatavasti keegi ei seaks oma lastele eeskujuks. Mis teeb selle kergesti ärrituva ja lihtsameelse joodikust luuseri sümpaatseks? Peamiselt see, et me tunneme temas ära iseenda halvimad küljed, mis on viidud sellise äärmuseni, et igaüks võib end Homerist paremaks pidada. Samal ajal ei tahaks me teda ei töökaaslaseks ega naabriks, aga teleekraanil jätab ta alati meeldivama mulje kui multifilmi korralikud ja töökad tegelased.

Kõigist oma negatiivsetest omadustest hoolimata on Homer Simpson sümpaatne ning sisimas kuldse südamega inimene, kes armastab oma ülihoolitsevat naist Marge’i ja kolme last isegi rohkem kui õlut ja telerit – talle lihtsalt ei meenu seda alati välja näidata.

Ehkki ta kipub oma rüblikust poega veidi karmide meetoditega kasvatama, on ta Barti au nimel näiteks salaja metallkostüümi pugenud, et eluga riskides ehtsa robotiga duelli pidada. Sellest episoodist pärineb üks tema südant liigutavamaid lauseid: “Valu on armastus, veritsemine tähendab hoolimist.”

Ühes teises osas suudab Homer, kes jääb kirikus alati magama, oma lihtsa teoloogia suurejoonelisusega hämmastada isegi Jumalat ennast. Sarja suurimate fännide hulka kuuluv Canterbury peapiiskop on nimetanud “Simpsoneid” kõige osavamaks mõistlikku, alandlikku ja vooruslikku eluviisi ülistavaks propagandatükiks.

Homer Simpson

•• Sündinud 12. mail 1956. Tegelaste vanus ei sõltu ajaarvamisest ning Homer ja Marge on natuke alla neljakümnesed.

•• Varajane lapsepõlv möödus Abraham ja Mona Simpsoni

talus. Monast sai hiljem põ-randaalune ökoterrorist, mistõttu Abraham kasvatas poega üksi.

•• Lõpetas Springfieldi keskkooli.

•• Abiellus kooliarmastuse Marjorie (Marge) Bouvier’ga, kellega tal on kolm alaealist last: huligaansete kalduvustega kümneaastane Bartholomew Jojo (Bart), kaheksa-aastane oivikust maailmaparandaja Lisa Marie ning pere pesamuna Margaret (Maggie).

•• Elukoht: 742 Evergreen Terrace, Springfield, USA

•• Püsivaim töökoht: Springfieldi tuumajaama ohutusinspektor

•• Lemmikraamat või -brosˇüür: “Televisioonipiraatlus algajale” (nii esimene kui ka viimane raamat või brosˇüür, mida ta on lugenud)

•• Lemmikharrastus lisaks lugemisele: õlu

Simpsonite sünnilugu

•• Animaator Matt Groening mõtles problemaatilise perekonna välja produtsent James L. Brooksi ooteruumis. Esmalt oli Groening plaaninud tutvustada oma provokatiivset koomiksiraamatut “Elu põrgus”, ent otsustas viimasel hetkel oma elutöö autoriõigused endale jätta. Kiiruse tõttu said pereliikmed nime Groeningu enda perekonna järgi. Esimest korda jõudsid toore välimusega lühi-

klipid teleekraanile 1987. aasta 19. aprillil. Kaks aastat hiljem asus nüüd juba pooletunniseid episoode näitama Foxi televõrk. Sõlmitud lepingusse laskis Brooks sisse kirjutada klausli, mille kohaselt jäi stsenaristidele ainuõigus sarja sisu üle otsustamiseks.

Tsitaate

•• Homer: “Lapsed, te üritasite nii väga ja kukkusite läbi. Õppetund: ei maksa üritada.”

•• Homer: “Lisa, vampiirid on väljamõeldis, just nagu haldjad, paharetid ja eskimod.”

•• Homer: “Sa ütled, et ei söö enam kunagi ühtki looma? Aga peekonit?”

Lisa: “Ei.”

Homer: “Sinki?”

Lisa: “Ei.”

Homer: “Karbonaadi?”

Lisa: “Isa, see on üks ja seesama loom.”

Homer: “Heh-heh-hee. Oo, Lisa, sul on õigus. Suurepärane...

maagiline loom.”

•• Homer: “Marge? Kuna ma Lisaga ei räägi, kas sa saaksid tal paluda mulle siirupit ulatada?”

Marge: “Kullake, palun ulata isale siirupit.”

Lisa: “Bart, ütle isale, et ma annan talle siirupi ainult siis, kui ta ei vala seda ühelegi lihatootele.”

Bart: “Papi, sa kavatsed oma vorste siirupi sisse toppida või?”

Homer: “Marge, ütle Bartile, et ma tahan lihtsalt juua klaasi siirupit nagu igal hommikul.”

Marge: “Ütle ise, sa ignoreerid Lisat, mitte Barti.”

Homer: “Bart, täna oma ema, et ta sellele faktile osutas.”

Marge: “Homer, sa ei pea minuga mitte-rääkima. Pealegi ma kuulsin, mida sa ütlesid.”

Homer: “Lisa, ütle emale, et ta minu kallal ei noriks.”

Bart: “Ee, isa, Lisa on see, kellega sa rääkima ei pidanud.”

Homer: “Bart, mine oma tuppa!”

•• Marge: “Homer, töölt helistati. Nad ütlesid, et kui sa homme nägu ei näita, ei pea sa seda ka esmaspäeval tegema.”

Homer: “Juhuu, nelja päeva pikkune nädalavahetus!”

•• Agent Scully: “Homer, me esitame sulle mõne lihtsa küsimuse, millele saab vastata “jah” või “ei”. Saad aru?”

Homer: “Jah.” (Valedetektor lendab õhku.)

•• Barney: “Tere, minu nimi on Barney Gumble ja ma olen alkohoolik.”

Lisa: “Härra Gumble, see on gaidide suvelaager.”

Barney: “Tõesti? Või ei julge te oma probleemi tunnistada, tüdrukud?”

•• Hr Burns: “Ma räägin lühidalt ja magusalt. Perekond, religioon, sõprus – kui soovid äris läbi lüüa, tuleb sul need kolm deemonit hävitada.”

•• Bart: “Mul on töötamisest kõrini. Töötamine on mõeldud jobudele.”

Homer: “Poeg, ma olen su üle uhke! Ma olin sinust kaks korda vanem, enne kui sellest aru sain.”