Soovist olla seotud muutunud olukorraga kohalikul muusikamaastikul on U2 liikmed asutanud Kitcheni-nimelise klubi ja plaadifirma eesmärgiga vahendada ja propageerida seda uuemat iiri sound'i laiemale avalikkusele. Ehk U2 liikmed ja teised sarnased on lihtsalt ära kasutanud iiri põrandaalustes ringkondades pulbitseva techno-kultuuri mõjujõudu, mistõttu jääb mulje, nagu oleks tegemist katsega kasu lõigata kellegi teise ideede ning töö ja vaeva pealt.

Kuid muretsemiseks pole põhjust. Nö tegijatele, näiteks hetkel ühele aktiivsemale ja avaldatuimale iiri techno-muusikule Rob Rowlandile, tähendas 1998. aastal Kitchen Recordsi all avaldatud "Ground Force"-nimeline singel võimalust soetada oma kodustuudio tarvis uut tehnikat. Põhilise energia suunab mees aga ikkagi enda ja oma sõprade ettevõtmistesse, mida iseloomustab rohkem tegevus puhtast entusiasmist ja armastusest muusika vastu.

Alles nüüd, kus paari aasta tagune ohutulena helkinud mainstream meediahaip iiri elektroonilise underground muusikascene'i ümber on vaibunud, on loomuliku arengu käigus tasapisi jõudu kogunud Iiri scene päriselt tõusnud rahvusvahelisele areenile. Ja seda mitte tänu asja olemust mitte mõistvate suuri rahasummasid omavate äri- jne tegelaste "abile", vaid oma järjepidevale ja sihipärasele tegutsemisele.

ÜHED PõHILISTEST iiri technoscene'i arendajatest on Eamonn Doyle ja Rob Rowland. Neist esimene on peamiselt DJna olnud aktiivne juba kümme aastat. Aastal 1995 asutas mees plaadifirma D1 Recordings eesmärgiga koondada kõik parimad elektroonilise muusika viljelejad oma maal. D1 Recordings oli elektroonilise muusika vallas esimene Iiri plaadifirma, mis jõudis rahvusvaheliste distributsioonilepinguteni. Kohaliku eliidi kõrval on firma avaldanud ka selliseid välismaiseid artiste nagu Mark Broom, Envoy (Hope Grant) ja Maas (Evan Pearson).

Oodata on koostööd Octave One'iga Detroidist. Rob Rowland on samas üks Iiri tuntumaid techno-muusikuid, kes, olles avaldanud oma muusikat New Yorgi firma Fluid Audio, D1 Recordingsi ja Kitchen Recordsi all, on nüüdseks jõudnud oma leibeli Freestate Records asutamiseni.

KUNA AJA JOOKSUL on tegijaid juurde tulnud, siis asutas Eamonn Doyle möödunud aastal Dublin Distributioni nimelise organisatsiooni, et levitada iiri päritolu elektroonilist muusikat avaldavate leibelite toodangut globaalselt.

Nii kuuluvad Dublin Distributioni alla lisaks D1 Recordingsile niisugused plaadifirmad nagu Ultramack, Trama Industries, Minimise, Content Audio, Diatribe, Freestate, iiri juhtiv drum'n'bass kollektiiv Bassbin, Univers Sonore, Front End Syntetic, ACAB San Franciscost ning Piranha Records Corkist, kusjuures tõenäoliselt koostöö rahvusvaheliste leibelite osas edaspidi laieneb.

Nõudlus väikedistribuutorite järele, kes lähtuvad eelkõige kvaliteediprintsiibist, on suur, sest kõik teised on lihtsalt kerge raha peal väljas ning ei viitsi senitundmatute leibelite produktsiooni müügiga eriti vaeva näha.

IIRI SCENE'I TEEB TUGEVAKS just teadlik tegutsemine ühisel rindel kindla eesmärgi nimel. Teadvustatakse ohte, mis kaasnevad ülemaailmse muusikaäriga, ning püütakse neid vältida, et muusika ei satuks sõltuvusse loovust hävitavatest teguritest.

Eelnev on ka põhjuseks, miks taolised autoriteedid nagu Underground Resistance, Octave One ja teised on mitmeid kordi külastanud Dublini underground klubisid. Tegemist on artistidega, kes vajavad mingisse kohta tulekuks põhjust, lihtsalt rahalisest motivatsioonist ei piisa. Vaja on midagi muud, midagi tabamatut, mida ilmselt leidub Dublinis enam kui nii mõneski muusikametropolina tuntud suurlinnas. Vot sellest peaksime õppima ja see võimalus avaneb 1. septembril Tallinnas Ajalooinstituudi hoones toimuval "Visioni"- nimelisel üritusel.

Tallinna külastavad Rob Rowland ja Eamonn Doyle esitlevad hulgaliselt iiri kaasaegset elektroonilist muusikat ning sellist meloodilisemat, pisut ehk detroidi sound'ile sarnanevat techno't mujalt maailmast. Eamonnil oli valida, kas sõita Barcelonasse või Tallinna, ja ta valis viimase, omades ilmselt üsna kõrgeid ootusi siinse scene'i osas. Loodame, et need täituvad.

Aivar Tõnso