Filmi peategelasteks on tankistid ja jalaväerühm, kes tegutsesid vaenulikus linnas 1982. aasta Liibanoni sõja ajal. Kaamera surises põhiliselt tanki sees, jäädvustades nii sellise sõjapidamise juurde käiva klaustrofoobse õhkkonna.

Filmi lavastajale Samuel Maozile on see autobiograafiline teos, kuna noore mehena pidi ta sarnaselt filmi tegelastega osa võtma Liibanoni sõjast ja koges omal nahal selle raskusi. „Liibanon” on Maozi esimene mängufilm, mis tõi kohe ka tähtsa rahvusvahelise auhinna ning millest on juba soosivalt kirjutanud maailma juhtivad filmiväljaanded, näiteks kiitis filmi kõvasti Hollywoodi filmitööstuse häälekandja Variety.

Ka parima režissööri auhinna saanud film oli debüüttöö. Iraani päritolu Shirin Neshat, kes on seni töötanud põhiliselt fotograafina, sai Hõbelõvi filmi „Ilma meesteta naised” eest. Linateose peategelasteks on neli eri ühiskonnakihtidest pärit naist, kes tegutsevad Iraanis 1950. aastatel lääneliku moderniseerimislaine ajal.

Michael Moore tühjade kätega

Parimaks meesnäitlejaks tunnistati Colin Firth, kes mängis filmis „Üksik mees” („A Single Man”) oma armastatut leinavat professorit.

Parima naisnäitleja auhind läks Venemaale, kuid sugugi mitte rolli eest Vene filmis. Vene diiva Ksenia Rappoport pärjati osatäitmise eest Itaalia filmis „Topelttund” („La doppia ora”).

Üllatuslikult jäid auhinnata võistluskavas tähelepanu tekitanud Sitsiilia pere lugu jutustav Itaalia film „Baaria” ja Michael Moore’i kapitalismi paljastav uus dokumentaalfilm.

66. Venezia filmifestival

2.–12. septembril

žüriid juhtis režissöör Ang Lee, kelle „Brokebacki mägi” sai Kuldlõvi 2005. aastal.