Läti kunstiklassik Ilmars Blumbergs (tegekult on tema eesnimes „a” katusega, mis tähendab, et seda peab pikalt hääldama) on meile vana tuttav. 1989. aastal sai ta Tallinna kaheksandal graafikatriennaalil peaauhinna. Varem, 1975. aastal, oli ta saanud siin ka Baltimaade plakati­näituse esimese preemia. Kui vaadata tema CV-d, siis leiab sealt üldse üle 20 auhinna. Meie graafikutega võrreldes oleks ta nagu korraga Herald Eelma ja Peeter Ulas. Suurepärane graafikatehnikate valdaja ja sama hea käega joonistaja.

Seekord on Blumbergs Tallinna tulnud hoopis teistsuguse näitusega, mis on pühendatud Lätis aastatel 1983–1944 elanud kunstnikule Voldemars Irbele. Irbe olevat olnud naivist, ekstsentrik, usklik ja kirjanik ning Riias kuulus ka selle poolest, et ta käis kogu aeg paljajalu – nagu meie Vend Vahindra, kuigi tolle kunstiharrastusest pole suurt midagi teada. Riias teadsid Irbet kõik, sest ta töötas enamasti tänaval, joonistades värvilise kriidiga mustale paberile. Töötas kiiresti ja müüs kohe oma tööd ära – umbes nagu meie Aapo Pukk, keda siiski Viru tänaval ei näe. 10. oktoobril 1944 pommitas Punaarmee Riiat ja väidetavalt kõnniteel joonistanud kunstnikku tabas surmavalt klaasikild.

Joonistused kastides

Ilmars Blumbergsi näitus meenutab ühte traagiliselt hukkunud veidrikku. Põhiliselt on väljas klaaskastides olevad joonistused, kuid on ka kollaaže, kus on kasutatud sünteetilise liimiga segatud juukseid, kärbseid ja igasugust prügi. Kastide vahel on videod. Viimasel metallist laual on paar uusi meestekingi.

Näitus tekitab väga palju inspireerivaid mõtteid – mitte ainult konkreetse kunstniku, vaid ka kogu meie ühise ajaloo kohta. Lõpetuseks näituse alapealkiri, milleks on Riia „külageeniuse” Irbe lauldud laulu sõnad: „Vihma tibutab, vihma tibutab! / Vihma tibutab! / Ostke mõni pilt, ostke mõni pilt! / Ostke mõni pilt!” Tahes-tahtmata tuleb meelde Vaino Vahingu loetud metsavennaluuletus Neulandi filmist „Tuulte pesa”: „Kostab samm, raske, raske / kõlab hääl, laske, laske, / puhub tuul, vinge, vinge / tabab kuul, hinge, hinge.”

Ilmars Blumbergs

Sündinud 1943 Riias.

Näitus „Vihma tibutab, vihma

tibutab! Ostke mõni pilt! Voldemars Irbe elu, töö ja surm”

Tallinna Kunstihoone galeriis

31. maini (Vabaduse väljak 6).

Näitus on avatud rahvusvahelise joonistustriennaali „Tallinn 2009” raames.