1944. aastal põgenes Lehiste Saksamaale, kus jätkas õpinguid algul Leipzigi ning hiljem Hamburgi ülikoolis. 1948. aastal kaitses Lehiste Hamburgi ülikooli juures filoloogiadoktori kraadi. Tema väitekirja teemaks oli mitmekülgsete huvidega William Morrise looming, eriti selle loomingu seosed vanema Põhjamaade kirjandusega.

1949. aastal avanes Lehistel võimalus minna Saksamaalt Ameerika Ühendriikidesse. 1959. aastal kaitses ta Michigani ülikooli juures lingvistika alal teist doktoriväitekirja.

Lehiste põhiliseks uurimisvaldkonnaks oli akustiline foneetika, kus ta on saavutanud maailmas väga laia tunnustuse. Tema sulest on ilmunud üle kümne raamatu, üle kahesaja artikli ning umbes sada retsensiooni. Lehiste on valitud mitme ülikooli, sh Essexi, Lundi ja Tartu ülikooli audoktoriks ning Ameerika kunstide ja teaduste akadeemia, mitme USA kutseühingu ning Soome teaduste akadeemia liikmeks. Ta on tegutsenud Ameerika keeleteaduse ühingu presidendina ning pidanud külalisprofessorina loenguid paljudes maailma ülikoolides.

Keelesild üle ookeani

1963. aastast oli Lehiste põhitöökohaks Ohio osariigi ülikool Columbuses. 1965. aastal valiti Lehiste selle ülikooli lingvistikaprofessoriks, kust ta emeriteerus 1987. aastal, olles vahepeal tegutsenud ka lingvistika osakonna juhatajana ning ülikooli tenüürikomitee liikmena.

Lehiste tegevus on olnud sillaks Eesti ja läänemaailma keeleteadlaste vahel. Eeskätt tänu tema soovitusele toimus 1987. aastal Tallinnas 11. rahvusvaheline foneetikakongress.

1989. aastal avaldas kirjastus Maarjamaa Kanadas Lehiste luulekogu pealkirjaga „Noorest peast kirjutatud laulud”. Lehiste on kirjutanud arvukalt Eestis ilmunud kirjandusteoste tutvustusi USA-s ilmuvale kvartalikirjale World Literature Today.

Viimase kümne aasta jooksul tegi Lehiste aktiivset koostööd Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudiga väiksemate soome-ugri keelte prosoodia uurimisel.

2001. aastal autasustati Lehistet Valgetähe III klassi teenetemärgiga. 2008. aastal valis Eesti teaduste akadeemia Lehiste oma välisliikmeks ning 2009. aastal pälvis ta Wiedemanni keeleauhinna.

Eesti Teaduste Akadeemia

Tartu Ülikool

Haridus- ja Teadusministeerium

Eesti Kirjanike Liit

Eesti Keele Instituut

Emakeele Selts

Ilse Lehiste ärasaatmine Tallinna Kaarli kirikust toimub lau-päeval, 22. jaanuaril kl 12.