Pea nädala kestnud Venezia filmifestivalil on selja taga hiilgav minevik, kuid skeptikud küsivad, kas ka sama väärikas tulevik. Maailma vanimale filmifestivalile puhus 1932. aastal elu sisse aristokraadist filmisõber, fašistliku taustaga ärimees Giuseppe Volpi. Sellest ajast saati ongi festival toimunud Venezias Lido saarel ja filmipeo algatajat krahv Volpit meenutab parimatele näitlejatele jagatav Volpi karikas.

Tänavuse aasta filmide kohta väidavad asjatundjad, et tegemist on nõrga valikuga, kus on küll palju nimekaid klassikuid, kuid millest on vähe oodata kirgastuslikke filmihetki. Kes kaebleb, et pole näha piisavalt staare, kes nutab, et pole näha õigeid filme. Festivali juht Marco Müller on süüdistusi pareerinud väitega, et osa filme, mida ta Venezia programmis näha lootis, on tootjad otsustanud välja tuua kas detsembris või hoopis järgmisel aastal. Hõredas programmis mängib oma osa ka sel nädalal algav Toronto filmifestival, mis on itaallaste eest nii mõnegi filmi napsanud, ja ärgem unustagem ka oktoobri lõpus toimuvat Rooma festivali, millest on kasvanud Venezia festivalile ohtlik konkurent. Silma hakkab ka brittide puudumine võistlusprogrammist. Kuna tegu on ühe huvitavaima filmimaaga, võib seda seika pidada ohtlikuks märgiks.

Avafilm vendadelt Coenidelt

Kuid olgu kuidas on, festival avati eelmise nädala kolmapäeval vendade Coenide uue filmiga. “Põletada pärast lugemist” on kerge krimikomöödia, mis oma põhitoonilt seisab valgusaastate kaugusel Coenide tänavusest Oscarite soosikust “Ei ole maad vanadele meestele”. Kriitikud toovad paralleele pigem vendade komöödiaga “Talumatu julmus” (2003), kuid peavad tänavust filmi võrreldamatult paremaks. Lugu räägib kahest fitness-treenerist, Chad Feldheimerist (Brad Pitt) ja Linda Litzkest (Frnaces McDormand), kelle kätte satub CIA analüütiku Osbourne Coxi (John Malkovich) rohket “komprat” sisaldav kirjutis ning kes otsustavad info kiirelt rahaks teha. Eesti vaatajad näevad filmi juba oktoobri alul meie kinodes.

Võistlusprogramm ise koosneb kuulsatest ja vähem kuulsatest nimedest. Üheks Kuldlõvi soosikuks peetakse Guillermo Arriaga filmi “Leegitsev tasandik”. Seni pigem Mehhiko režissööri Alejandro González Iñárritu tööde (“21 grammi”, “Paabel”) stsenaristina tuntud Arriaga filmis mängivad peaosi Charlize Theron ja Kim Basinger, loo ülesehitus on aga tuttav juba Iñárritu mastaapsetest tragöödiatest – erinevad tegelased eri ajahetkedel eri kohtades, kuid kõik on omavahel seotud.

65. Venezia filmifestival

27. augustist 6. septembrini

Võistlusprogrammi “Venezia 65” juhib Wim Wenders,

Orizzonti programmi žüriis osaleb Veiko Õunpuu