“Jooga õnnelikuks eluks ja rõõmsaks surmaks,” nimetab ta ise oma õpetust. “Igal hommikul inimene sünnib uuesti ning õhtul sureb. Aga ka surm võib olla õnnelik, et sa lehvitad, naeratus näol, mahajäänud elule ja lahkud rõõmsalt.”

Millal saabub täiuslik õnn?

Kord lennukis küsinud üks noormees Inglelt, kas ta on joogateener. Ikkagi idamaise välimusega, askeetlik, pikajuukseline ja ilmselgelt õnnelik inimene. Edasi järgnes küsimus, kas joogi suudab mööda vett käia, lennata või klaasikildudel lamada. “Kõik vastused on inimeses endas,” vastas Ingle. “Kui ma suudaks keha ajas ja ruumis liigutada, siis milleks ma üldse lennukis olen ja passikontrolli läbin?”

“Armastus ei saa olla vahetuskaup, et ma armastan sind ja tahan sinu käest samapalju või natuke rohkem armastust vastu saada,” ütleb joogatreener oma esimeses sissejuhatavas tunnis. “Armastus ei saa olla kaup, mida kaalutakse. Armastus on isetu.”

Joogaõpetaja pöördub oma esimest tundi kuulama tulnud inimeste poole küsimusega, et kas nad on õnnelikud. Enamik kehitab õlgu, mõned raputavad pead. Ka küsimuse peale, et kas nad teavad kedagi, kes on õnnelik, raputatakse kurvalt päid.

“Te saate üliõnnelikuks,” lubab õpetaja. “Mina olen ülimalt õnnelik ja rahul.” “Millal?” kostab tagantreast küsimus. “See on eluaegne protsess, millega tuleb iga päev tegeleda,” sõnab joogatreener naeratades. “Esimese nädala lõpus tähistame laupäeva ja mängime mänge nagu lapsed.”

Hea päevaplaan peaks sisaldama tundi enda jaoks, kus sa maandad oma rahutut meelt ja pingeid, mis seisavad sinu ja rikkama, täiuslikuma ning tervislikuma elu vahel.

“Inimesed on väga hõivatud, nad ei pööra meeltele tähelepanu,” sõnab õpetaja.

Kui õpetaja pole käepärast, aitab mediteerimises raamat, aga on ka instruktsioone, mida on lihtsam edasi anda

inimeselt inimesele, mis aitavad lõdvestada keha ja meele täielikult. Või siis CD õpetaja häälega, kus jagatakse sõnu/käsklusi/harjutusi/selgitusi.

Kloostris kohtus läänlastega

”Lääne inimestega on mõistagi teistmoodi, nad on väga hardalt pühendunud töötegemisele. Sellepärast on nad ka väga huvitatud joogaga tegelemisest, et end taas tasakaalu saada,” lausub ta.

“Kui ma olin ühes kloostris Indias, kohtasin seal palju just lääne inimesi, kes olid väga palju ohverdanud, et tulla Indiasse ja tegelda joogaga. Minu arvates on see hea märk. Kui meeled ja teadvus on suletud, on seal kõvasti tööd vaja teha. Lääne inimesed saavutavad just teaduslikult hea progressi.”

“Inimesed, kes pigem peavad end õnnetuks, hakkavad mõtlema elu põhiväärtustele ja nendele pühenduma. Sa võid olla kus iganes tasakaalus, rahulik ja lõdvestunud – õnnelik. Jooga ja meditatsiooni abil sinust saab selle vaimuilma kangelane,” sõnab õpetaja.

Silmajooga arvutiga töötajatele

“Kui sa päevad läbi tegeled arvutiga, võiks õppida, kuidas silmi rahustada, siis muutub ka meel rahulikumaks ja inimene suudab näiteks korralikult öösel magada,” sõnab õpetaja. “Silmade ilu ei sõltu nende täiuslikkusest, vaid ka sellest, mida nad näevad. Silmad räägivad südame ja meele keelt.”

1. harjutus

Joogaõpetaja soovitab silmapesu. Võta tass, pese puhtaks ja täida puhta veega. Võta tass paremasse kätte ja kalluta pea tasakesi ettepoole. Siis kata silm tassitäie veega ja tõsta pea püsti. Seejärel ava silm tassis vees ning vaata ülevalt alla 5–10 korda ning küljelt küljele 5–10 korda. Siis langeta pea ja eemalda tass. Viska vesi ära ning pese tass puhtaks. Korda sama vasaku silmaga (ja ära unusta läätsesid enne ära võtta). Harjutus aitab lõdvestada silmalihaseid, parandab nägemist.

2. harjutus

Hõõru käsi vastamisi, kuni need on päris soojad. Pane käed suletud silmadele ning püsi rahulikult 1–5 minutit paigal. Tunneta soojust ja energiat – see kandub edasi sinu silmadesse, rahustades, lõdvestades ja värskendades neid.

Joogatreeneri kursused

Hea tervise jooga – põhikomplekt asanaid, sobib ka algajale.

Joogateraapia ravib füüsiliselt ja hingeliselt, vaimsel tasandil vähendatakse kiirust, elujõu tasandil tasakaalustatakse energiavool ja äratatakse üles füüsiline keha.

Pranayama – praktiline tund, mille tulemusel suureneb mõistuse jõud ja enesekindlus, reguleerib ja tasakaalustab sisemist teadlikkust.

Silmanägemise parandamine – silm on nagu videokaamera, silmamuna võib liigse lihaspinge tulemusel moonduda ja põhjustada nägemishäireid.

Kriya – arendab vastupidavust ja kannatusvõimet, puhastab ja aktiveerib keha ning vähendab liigtundlikkust.

Meditatsioon – meditatsioon tähendab süvarahunemist ja annab kontrolli vaimse tegevuse üle.