Kuid tulnukate heaolu asemel huvitab MNU-d nende DNA abil käivitatav tehnoloogia, sealhulgas relvad. Tulnukaid järgmisse getosse küüditades jõutakse saladusele jälile, kuid siis paneb katsejänes, küüditamisel kogemata saadud vajaliku geenimutatsiooniga MNU töötaja Wikus van der Merwe plehku. Jaht võib alata.

„Üheksas piirkond” on seni dokumentaalfilme vändanud Blomkampi mängufilmidebüüt, pseudodokumentaalina lahendatud märulikomöödia, mis tempoga ei hellita. CNN-liku hooga tehakse vaatajale selgeks sündmuste taust, tutvustatakse inimestest tegelasi ja nendevahelisi suhteid ning küüditamine võib alata. Getoeluga kohanenud tulnukaid kujutatakse esialgu anonüümsete ja kummaliste limukatena, kelle puhul inimlikkus kehtib täpselt nii palju kui väljatõstmiseeskiri kohustab.

Nohik võitleb tulnukate eest

Iroonilise jutustajateksti, humoorikate dialoogide ja A-Rühma võtmes ülepakutud märuli vahelt hakkab tasapisi paistma „Üheksanda piirkonna” teine tasand. Seesama inimlikkus. Esiteks toimub filmi tegevus aastakümneid täiuslikku segregatsiooni ja apartheidi nautinud Lõuna-Aafrika Vabariigis, kuid see metatasand jäägu igaühele ise muukimiseks. Teiseks MNU suhtumise muutumine tulnukate geenimutatsiooniga van der Merwesse. Kui kergelt tuleb otsus, et huvitava „terviserikkega” tubli töötaja elu tuleb ohverdada firma uuringutele – ja kui palju selle tehnoloogiaga teenida võiks! Kolmandaks tasapisi tulnukaks muutuva van der Merwe põgenemine ja võitlus oma elu eest ning tegevuse arenedes, väärtuste sundviisil muutudes ka tulnukate võimaliku kojupääsemise eest. Alles nüüd laseb Blomkamp vaatajad tulnukate vaatenurgale ligi.

Mõistagi keerab Blomkamp vinti igal võimalusel üle ja laskub mõnuga tabloiditasandile, võimendades tulnukate kummalisuse rõhutamiseks (nagu eemaletõukavast välimusest vähe oleks) detaile à la nende kassitoidueelistus või suhted getot valitseva Nigeeria maffiaga. Ka poleks vale nimetada van der Merwet nohikuks. „Üheksanda piirkonna” kolmas tasand, mille jutustaja algul paotab lausega „Kui tavaliselt maanduvad tulnukad Chicago või New Yorgi kohal”, ongi paroodia, temaatika ülevõimendus ehk viited, vihjed ja tsitaadid kõigile tõsipateetilistele tulnukafilmidele nagu „Iseseisvuspäev”.

Tervikuna pakub „Üheksas piirkond” intensiivset mitmetasandilist filmielamust. Kui kinosaalis saab nii naerda kui ka õõvatunde leevendamiseks silmi peita, siis üle Hobujaama– Laikmaa ristmiku kõndides tikuvad juba nähtu kohta pähe tõsisemad mõtted.

Uus film

„Üheksas piirkond” (2009)

(LAV/Uus-Meremaa)

•• Produtsent: Peter Jackson

•• Režissöör ja stsenarist: Neill Blomkamp

•• Osades: Sharlto Copley, David James, Vanessa Haywood, Mandla Gaduka, Kenneth Nkosi, Eugene Khumbanyiwa jt.

•• Reedest Eesti kinodes