Platsil festivalikonkurendelt kokku laenatud elemente nähes tekkis tunne, justkui oleks korraldajad kartnud, et pelgalt alternatiivselt publikult laekunud tulust kulude tagasi tegemiseks ei piisa - meeldida on vaja ka laiemale publikule. Tulemuseks pakkus Intsikurmu kompotti heast, paremast ja natuke halvemast: kahele lavale ning kahele päevale mahtunud üritusel olid kohal nii end juba kohalikul maastikul tõestanud artistid, väheke alternatiivsemat kõrvakõdi pakkunud esitajad kui ka pea ees liiga sügavatesse muusikavetesse hüpanud diibitsejad.

Alternatiivi ja meinstriimi

Odd Hugo ja Frankie animal kleepisid kohale tulnud peavooluhipsterite silmad lavale nagu suhkur kärbsed liimpaberile. Enne kui esimesed selfid Instagrami jõudsid, käisid nii mõnegi festivalisõbra käed vintage-seljakotti analoogkaamera järele, et Ameerika vanaisade muusikast Vene vanaisade kaameraga paar pilti teha.

Esimese festivalipäeva veidi roostes muruniiduki tõmbasid korralikult plärisema alles õhtused esinejad. Lõunanaabrite Instrumenti pakkus varasemast tuntud indisupi sees korralikku staadionimõõtu industriaalproge programmi. Marten Kuningas ja Sibyl Vane tõestasid, et ka Kalevipojalt päritud geneetiliste iseärasustega on võimalik laval kokku panna tõeliselt terviklik ja kaasakiskuv show.

Laupäeva esinejate valik meenutas võrreldes reedese peavool-versus-indie kavaga võrreldes pigem Tallinn Music Weeki showcase’i ning pakkus vaimutoitu alternatiivsema muusika austajatele. Oleg Pissarenko Band ja Phlox tõstsid festivali atmosfääri osoonilevelid piisavalt kõrgeks, et muidu taolisest muusikast kaugele jäävad inimesed Saatana poolele üle meelitada.

Ehkki Intsikurmul jääb Positivuse esinejate listi “tähtede alleest” ning külastatavusest veel kõvasti puudu, pakub festival samale sihtgrupile midagi, millest Positivus paisudes ilma on jäänud: ruumi, avarust, ehedust, avastamisrõõmu ja lühikesi tualetijärjekordi. Mine sa tea, ehk näeme järgmisel aastal Põlva vahel ringi jalutamas juba märksa rohkem lõunast üle piiri kohalikku muusikat uudistama tulnud lätlasi.