Pehki sõnul sai Orelipoisi kontseptsioonimuutus alguse juhuslikult leitud taustadest. Hakkas vaikselt arvutiprogrammis neist lugusid ehitama ning jõudis paradoksini, kus mitmekesisema kõlaga plaadil on kasutatud ehk vähemgi vahendeid kui eelmisel. „Enda mängitud kitarr on ainult ühes loos „See alles jääb”,” täpsustab Pehk üksikasjadesse laskudes.

Orelipoisi tekstid, näiteks meediakriitiline „Loo ja loe” ning kauboikapitalismi- ja -kapitalistikriitiline „Filosoof Jüri”, on seekord teravad. Kui kõmupressi sõnaline puremine kipub norm olema („Mis toimub kaenla all mul?”, Chalice 2007; „Ajakirjandus”, Cool D 2009), siis kapitalismikriitika on väljaspool punkmuusikat midagi üsna uut. Orelipoiss loeb ette Jüri Mõisa mõtteid vaesusest ja rikkusest ning teatab: „Kuule, mine pekki! Kuidas sa aru ei saa, et kõik tuleb kellegi või millegi arvelt.” Kriitikateemat kokku võttes tunnistab Pehk, et absurdimõõtme lisamine kipub olema tema viis ühiskonna kitsaskohti valutult taluda.

Plaadi väljatulekuga ühel ajal esilinastus Ove Mustingu lühifilm „Kallis sõber, Sind austan”. Muu hulgas valmis selle käigus muusikavideo Orelipoisi loole „See alles jääb”. Pehk on mänginud muusikalides, kuid film? „Mulle meeldis kogu see filmitegemine. Äärmiselt südamlik ja töine nädal. See oli mul esimene sõnaline peaosa filmis,” elavneb Jaan ja täpsustab, et tegemist polnud siiski tema esimese filminäitlejakogemusega: „Paar aastat tagasi mängisin Marianne Kõrveri lühifilmis „Vabandage, on teil tuld” sõnatut meest.”

Claire’s Birthday tähistab

Lisaks Tallinna-Tartu esitlusele käivad Musting ja Pehk tehtut tutvustamas Võrus, Viljandis ja Põlvas. Kas (eel)arvamus, et nišikultuuriga pole mõtet maale minna, ka paika peab? „Selline eelarvamus on täielik jama!” teatab Pehk.

Järgmisel nädalal astub Jaan Pehk uuesti üles Claire’s Birthday ridades tähistamaks grupi esikalbumi „Venus” kümnendat sünnipäeva. Sajandivahetusel hooga alustanud, kuid argipäeva hääbunud bändi kohta jagab Pehk ühe lause jagu häid sõnu: „Claire’s Birthday on kindlasti oluline mu muusikuteel.”

Orelipoiss

Albumid „99” (2008) ja „Õnn” (2010)