Kõik rollid ühtviisi tähtsad

Jaana Kukk lõpetas nelja aasta eest Viljandi kultuurikolled?i näitlejana. Pärast kooli lõpetamist töötaski ta aastakese vabakutselisena - tegi kaasa nii mõneski VAT Teatri ja Rakvere teatri lavastuses.

“Aga esimene tõsine tööpakkumine tuli Ugala teatrist - grimeerijaks,” ütleb ta. “Noh, eks ma juba kooli ajal tegin seda,” lisab Jaana, “sai tollal pisut kätt proovitud.” Küll mitte grimmitundides, sest seda kolled?is tulevastele näitlejatele ei õpetatudki. Jaana ütleb siiralt, et talle meeldib grimeerida.

Õnneks märgati koduteatris noort andekat neiut kiiresti - mõne aasta jooksul on Jaana leidnud päris palju rakendust. “Eelkõige muusikalavastustes,” nendib ta. Septembris algavatel Ugala külalisetendustel Tallinnas saab teda näha näiteks Bene?i ja Tolarski revüü-operetis “Haljal aasal” ning Twaini noorsoomuusikalis “Tom Sawyeri seiklused”. “Minu jaoks pole oluline, on mul pisi- või kõrvalosa. Kõik nad on minu jaoks ühtviisi tähtsad,” märgib Jaana.

Mattiiseni muusika paneb hinge helisema

“Rohelises munas” mängib näitlejatar Miljonäri Naist - persooni, kes põhiintriigi püsti panebki. Proovid on kestnud juba mõnda aega - mõned neist tehti juba möödunud aasta novembris -, ja Jaana ütleb, et kõige enam on talle prooviperiood sisendanud julgust. “Sest ma ei ole varem kunagi midagi sarnast teinud,” põhjendab ta. “Just muusika poolest - pean laulma hoopis teistmoodi kui tavaliselt.”

Pole kahtlust - Jaana valdab Alo Mattiiseni suhteliselt keerulist muusikalist materjali ning proovides on näitlejanna tõestanud, et ei jää kaheksakümnendatel Miljonäri Naist kehastanud Silvi Vraidile karvavõrdki alla. “Loodan, et see on nii,” ei salga Jaana ning naerab nakatavalt: “Muidugi on ka eriliselt raskeid kohti, kuid millised need on, ma ei ütle!”

Ta kinnitab, et tema jaoks on tähtis vaid üks - et materjal, millega töö käib, paneks hinge helisema. Jaana paneb käe südamele: “No kui siit hakkab tööle, on kõik korras. Ainuüksi muusika on selline, et... see algab siit. Loodan, et suudan seda ka publikusse kanda.”

Järgmine töö: paruka valmistamine

Jaanat võlub lisaks lummavale muusikale ka “Rohelise muna” sü?ee geniaalne lihtsus. “Lihtsuses ongi ilu. Koos muusikaga moodustavad nad aga täpse terviku.”

Vabaõhuetendust mängitakse Viljandi lossimägedes vaid viis korda ning see on tõik, mille pärast Jaana tõsiselt mures on. “Juba mõtlen õudusega - neljapäeval hakkab peale ning saab pea kohe läbi. Juba ette on kahju.”

Mis saab aga pärast “Muna”, teab Jaana päris täpselt: “Hakkan parukat tegema. Luule Komissarovile, tüki “Abielu itaalia moodi” jaoks. Näputöö, võtab vähemalt paar nädalat.”

Kontsert-etendus “Roheline muna” Viljandi lossimägedes

Risotooriumi “Roheline muna” avalik esiettekanne oli legendaarsetel Tartu levimuusikapäevadel 1985. aastal. Solistideks Silvi Vrait, Peeter Volkonski ja Hardi Volmer.

“Roheline muna” on anekdootlik lugu miljonärist, kel on kõik olemas, puudub vaid üks asi - võimalus oma naisega magada. Naine teatab, et seksihuvi äratamiseks vajab ta vaid üht erilist rohtu. Rohtu otsitakse küll Austraaliast, küll Jakuutiast jm., kuid lõpuks selgub, et väärt taim kasvab miljonäri koduaias.

Igale etendusele on oodata ka erikülalist. Esimesele etendusele näiteks peaminister Mart Laari.

Muusika: Alo Mattiisen (22.04.1961 - 30.05.1996)

Libreto: Peeter Volkonski

Vahetekstid: Jaan Kaplinski

Lavastaja: Andres Lepik

Osades: Sepo Seeman (Miljonär, pildil esiplaanil), Eduard Toman (Aborigeen, Jakuut, Aednik), Jaana Kukk, Kaili Närep ja Silvia Sarrap (Pealtnägijad) jpt.

Etendused 16.-20. augustini kell 20, pärast etendust lõke ja simman.

Verni Leivak