Esmakordselt kolme aasta jooksul koosneb valitsus ainult konservatiivse Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) liikmetest ning peamiselt partei vanast kaardiväest.

Hashimoto uues valitsuses on ainult üks naine ja mitte ühtegi alla 50 aastast.

"See kabinet peab vastama uue ajastu nõudmistele," ütles kabineti peasekretär Seiroku Kajiyama valitsuse koosseisu välja kuulutades. "Meie kõige tähtsamad ülesanded on rahandus- ja administratiivreform."

20. oktoobri parlamendivalimistel tugevdas LDP oma positsioone parlamendi alamkojas, saavutamata siiski enamusest. 500 alamkoja kohast on liberaaldemokraatide valduses 239. Hashimotol on kavas valitseda sõltumatute toetusel ja lõdvas liidus endiste koalitsioonipartnerite Sotsiaaldemokraatliku Partei ja Sakigake parteiga, mille toetus aitaski kindlustada eilsel erakorralisel alamkoja istungil ta tagasivalimise 262 parlamendiliikme häälega. Kuid vähemuses olemine teeb Hashimotole raskeks manööverdada ümber tugeva opositsiooni, milleks on 156 kohaga Uue Rinde Partei, mille juht Ichiro Ozawa oli 152 häälega ta peamine võistleja peaministri kohale, ning 52 kohaga Demokraatlik Partei.

Vana kaardivägi

Peaministrina on Hashimoto tegutsenud alates selle aasta jaanuarist, kui läks erru sotsialistide peaminister Tomiichi Murayama. 59-aastase peaministri populaarsus on ta valitsusaja jooksul tõusnud, hoolimata ebapopulaarsest maksude kasvamisest ja nõrgast majandusest. Temas nähakse tugevat juhti ning valijate kõrge hinnangu on pälvinud ta osavus Jaapani-USA suhete ning sisepoliitika teemade käsitlemisel.

Hashimoto valis ühe LDP juhtiva võimukandja, 69-aastase Hiroshi Mitsuzuka, oma rahandusministriks. Selle endisaegade poliitilise raskekaallase, kunagise välisministri, kaubandusministri ja politseijuhi ülesandeks jääb nüüd Jaapani aeglase majanduskasvu ergutamine ja samal ajal lokkava bürokraatia ohjeldamine. Tõenäoliselt peab ta rahandusministeeriumi võimu vähendamiseks looma eraldiseisva üksuse, mis jälgiks panku ja teisi rahandusinstitutsioone, sest hiljutistesse skandaalidesse oli segatud mitu kõrgemat ametnikku.

Kajiyama, kes täidab ka valitsuse pressiesindaja kohuseid, ja välisminister Yukihiko Ikeda jäid ainsatena endisest koalitsioonivalitsusest kohale. Ikedat sundis jääma tihe välispoliitiline programm, millesse on veel selle kuu lõpus planeeritud kohtumised Venemaa, Hiina ja USA välisministriga. Ikeda ülesannete hulka kuulub USA-ga sõlmitud uue julgeolekulepingu kindlustamine ning vaidlusaluste saarte tõttu sõlme läinud Hiina-suhete parandamine.

LDP veteranide hulka kuuluvad veel kaubandusminister Shinji Sato, endise peaministri Eisaku Sato poeg, endine transpordiminister ja kaubandusministri asetäitja, ning ka 70-aastane Kajiyama, keda on peetud partei "halliks kardinaliks".

Reformid ei tule kergelt

Ainsana peetakse reformijaks tervishoiuministrit Junichiro Koizumit, kes endise posti- ja telekommunikatsioonide ministrina alustas postiteenuste privatiseerimist.

Kaitseministriks sai 55-aastane Fumio Kyuma, kes on töötanud Transpordiministeeriumis ja oli parlamendi alamkoja rahanduskomitee esimees.

Noorim on 51-aastane siseminister Katsuhiko Shirakawa ning vanim 73-aastane justiitsminister Isao Matsuura. Ainus naine on 63-aastane keskkonnaminister Michiko Ishii, farmakoloog, kes on saanud tuntuks oma meditsiini- ja heaolualases töös.

Ebastabiilsus võib raskendada valimiskampaanias antud laialdaste reformide lubadusi. Püüdes oma parteile poolehoidu võita ja progressiivset imidzhit anda, lubas Hashimoto vähendada valitsusministrite arvu, piirata võimsate karjääribürokraatide mõjuvõimu ning likvideerida mitmesuguste määruste ja ettekirjutuste rägastik, mida on kritiseerinud nii kodumaised kui ka välisfirmad. Nõrgale vähemusvalitsusele on need vaatlejate hinnangul liiga suured ülesanded. Ka pole selge, kui palju toetaks Hashimotot ta enda partei, sest 1960.-70. aastatel võimul olnud parteina olid liberaaldemokraadid ise praeguse süsteemi peamised rajajad.

Reuter/AP/EPL