Tema ametlikus eluloos seisab, et lapsepõlves käis ta vanaema juures klaverit mängimas ja komponeerimas. „Kust sa seda jama lugesid?!” naerab Nelson, „minu kodulehelt?!” Jah, klaver oli, vanaema samuti, kuid komponeerimine? „Pigem klimberdamine,” hindab ta asju tagant-järele ning tänab vanaema, kes teda seejuures julgustas, selmet jõnglane õue mängima ajada.

Bändikaaslasi üle Euroopa

Sama liini jätkasid ka hilisemad muusikaõpetajad ning viimane neist soovitas tal kodulinnast jalga lasta, et andekast noormehest asja saaks. „Kui ma oleksin sinna jäänud, oleksin ka kooliõpetaja,” hindab ta omaaegset soovitust ja otsust õigeks. Edasised muusikaõpingud kulgesid Nelsonil – mainime, et tema onu oli omal ajal esimene afroameeriklasest tuletõrjuja Oklahoma Citys – Indiana ülikoolis John Eatoni ja Iannis Xenakise ning Berkshire Music Centeris Tanglewoodis Gunther Schulleri käe all. See oli aeg, kus afroameeriklastele alles hakkasid Ameerika ühiskonna uhkemad uksed avanema.

Jalalu-Kalvert Nelson on kirjutanud heliteoseid näiteks Oklahoma sümfooniaorkestrile, Brooklyni filharmooniale või ASKO-Amsterdami orkestrile, samuti loonud muusikat professionaalsetele tantsijatele ja tantsutruppidele, nagu Susanne Linke, Bill T. Jones, Jorma Uotinen, Jose Limon Company ja Robert Kovich.

Kuid Tallinnas ja Viinistul mängib Nelson koos bassist Marti Tärni ja trummar Reigo Ahvena, saksofonist Roland Karu ja kitarrist Jaan Jaansoniga džässi. „Ma pole neid veel näinud, kuid nad peaks hakkajad olema,” on mees (reedese seisuga) kaaslaste suhtes optimistlik. Ta elab küll Šveitsis, kuid tal

on sõpru-bändikaaslasi üle Euroopa.

Kas eri maade muusikud saavad muusikast erinevalt aru? Nelson mõtleb ja nendib, et näiteks Ungari mustlasest bassimehele on mõnede tema lugude taktimõõdud loomupäraselt arusaadavamad kui tema prantslasest ametivennale. „Aga küll kõik toimima hakkab,” ei näe ta põhjust muretseda.

Kontserdid

Jalalu-Kalvert Nelson

Snd 1951 Oklahoma Citys

•• Kontserdid toimuvad reedel kell 22 klubis Clazz, laupäeval kell 20 Viinistu kunstimuuseumis

•• Nelsoni bändis mängivad bassist Marti Tärn, trummar Reigo Ahven, saksofonist Roland Karu ja kitarrist Jaan Jaanson.