Nime järgi on Schilling küll „ilusa muusika festival”, ent ilu kontseptsiooni on korraldajad valmis vajadusel painutama. Kui esimestel festivalidel kutsuti lavale peaasjalikult trubaduure, jäi formaat mees/naine ja kitarr peagi kitsaks. Lisandusid veel teised ilusad stiilid, ja Estrada poolest võiks Schillingut nüüd ka „keerulise” või „arusaamatu” muusika festivaliks nimetada.

„Ilus muusika on see, mis sulle endale meeldib,” ütleb ta, ja seda võib mõista ka otsesõnu, sest tema on just see, kes otsustab, millised artistid Saarde valda esinema tulevad. Üllatuslikult pole määrav, et esineja oleks Eestis võimalikult tundmatu, vaid et sobiks pilti „mõnusad inimesed on Laululava juurde kokku tulnud, üksi või peredega, päike paistab…”.

Sel aastal jõuab publiku ette kümme bändi, kellest tervelt kaks esindavad Rohelist Mandrit. Melbourne’ist pärit Antarctica on küllaltki uus nähtus, kelle esimene LP ilmub alles juulis. Otse Euroopa turneelt tabatud bänd mässab kõvasti süntesaatoritega ja painutab britpopi stereotüüpe oma kasuks. Samamoodi üsna värske ning Melbourne’ist on ka The Queen’s Head, kes esitab talutavalt pateetilise vokaaliga indie-electro’t. Klassikaline ilufaktor on nende lugudes täiesti tuvastatav.

Olgugi, et festivali eesmärk pole olla indie-keskne, tuleb Norrast kohale ansambel, kelle kohta võib öelda lausa indie-indie: Je Suis Animal. Kuid, nagu täpsustab Estrada, neil on psühhedeelne moment ka sees.

Sarnast indie-põldu künnab ka üks viiest Eesti esinejast Bad Apples, kes lasi oma voolavalt meloodiliste paladega eelmise aasta sügisel välja esimese kauamängiva „The Autumn People”. Bad Applesi estraadiliku indie jaoks oleks nagu aeg seisma jäänud: seega klapp Kilingi-Nõmme atmosfääriga saab olema super.

Kuumimad nimed

Ülejäänud Eesti esinejad on hetke kuumad nimed: Opium Flirt (eksperimentaalne rokk) ja Malcolm Lincoln (eksperimetnaalne pop) üllitasid samuti hiljuti uued helikandjad; 3Pead on kogunud tuntust remikside plaadiga „Eesti Pops”. Öösel kultuurimajas esineva Antonina vokalisti Helene Vetiku tämber võiks aga  vabalt maailma päästa.

Schilling on festival, mille logistika nõuab nuputamist enam kui näiteks mõni Tallinna või Tartu muusikapidu. „Kilingi-Nõmmel pole ju midagi, tehnika tuleb sinna tuua ja sealt minema viia,” rääkis Estrada. Sama on ka väliskülalistega, nende majutamiseks on Kilingi-Nõmmel aga õnneks väike võõrastemaja, mis on festivali ajaks broneeritud. Esinejad on sunnitud seal elama nagu üks pere ja pärast peo lõppu toimub seal parim mitteametlik järelpidu.

Kes kohale minna ei saa, võib lasta endale tuua uue plaadifir-ma kohviradio.com Schlampleri päeva 15 esineja lugudega, mida saab osta ainult festivalilt. 

Mis see on?

Festival

Schilling 2010

•• Esinevad: Antarctica, Je Suis Animal, Queen’s Head, Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo, 3 Pead, Bad Apples, Opium Flirt, Malcolm Lincoln, Yön Syke, Antonina, DJ-d

•• Veel: plakatinäitus vanas postkontoris, Raja talu miniloomaaed jmt

•• Pilet: 250 krooni; toimumispäeval 300 krooni

•• Kilingi-Nõmme laululaval

3. juulil algusega kell 15