Järgmisel nädalal on Veneetsias taas kord põhjust punane vaip lahti rullida ning tuua staarid oma miljonivilladest rahva ette – Itaalia turismipealinnas algab 63. korda maailma vanim filmifestival.

1932. aastal alguse saanud ja kuulsas Palazzo del Cinemas toimuva filmipeo avalöögi annab sel aastal ameeriklase Brian de Palma (“Võimatu missioon”, “Carlito’s Way”) “Must daalia”, kriminull 1940. aastatest. Kaasa teevad Hollywoodi staarid Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Hilary Swank ja Scarlett Johansson. Filmi tegevus keerleb brutaalse mõrvaloo ja selle uurimise ümber.

Staaride paraad muidugi sellega ei lõpe. Näiteks David Lynh saab muu hulgas kätte Kuldlõvi seni filmialal tehtud töö eest.

Samuti jõuab vaatajateni pärast kuueaastast pausi Paul Verhoeveni uus linateos “Must raamat”, mis on ammutanud ainest Teisest maailmasõjast. Uhke näitlejatenimistuga võib edvistada ka ühe Harry Potteri filmiga hakkama saanud Anfonso Cuarón, nimelt teevad tema ulmefilmis “Children of Men” kaasa Clive Owen, Julianne Moore ja Michael Caine. Filmi teemaks on lähitulevikus eksisteeriv antiutoopiline ühiskond, kus inimestel on probleeme järglaste produtseerimisega.

Eelnimetatud filmid (v.a “Must raamat”) osalevad festivali juhi Marco Mülleri kokku pandud võistluskavas, kuhu kokku kuulub kakskümmend filmi. Nende seas veel näiteks Emilio Estevezi tehtud ja Robert Kennedy mõrvast rääkiv “Bobby”, kus mängivad Sharon Stone, Anthony Hopkins, Lindsay Lohan, Demi Moore ja Laurence Fishburn.

Poliitilise ja huvitava materjali on ette võtnud inglased oma filmiga “Kuninganna”, mis uurib Inglise monarhia hingeelu pärast printsess Diana surma.

Milline neist või ülejäänud tosinast võistlusprogrammi filmist sarnaselt eelmise aastal võidutsenud Ang Lee homokauboidega päikeseloojangusse sõidab (kuigi “Brockebacki mäe” jaoks tuli hommikuse pohmelusena ilmselt Oscari-pettumus), saab teada 9. septembril, mil avatakse ümbrikud võitjate nimedega. Zˇürii tööd juhib Prantsuse filmikuulsus Catherine Deneuve.