Neljapäeval on Tartu Sadamateatris üritustesarja Jazz Lessons kuues kontsert, mille seekordne peaesineja Tõnu Naissoo mängib DJ Estrada poolt ettevalmistatud põhjadele peale moog`i.

Viljaka jazzpianisti-komponisti Tõnu Naissoo mängus kohtuvad nii lüüriline sügavus, olemuslik tõsidus kui ka lõõgastav meelelahutus. Veel räägitakse seda, et Naissoo oskavat värvilistest klaasikildudest maitsvaid toite valmistada.

Kavas on ka teine live-esinemine, kus Tartu reggae- DJ Erikson mängib plaatidelt dancehalli ja Jamaika funki, mida toetab bongodel Tartu duo Bongomaniacs. DJ-na astub üles muidu techno ja electro vallas tegutsev Aivar Tõnso, kes seekord teeb erandi ja mängib seti araabia-aafrika-india muusikast läbisegi kõigega, mida võib seostada jazziga.

Loomulikult teeb oma etteaste ka Estrada - kellelt, nagu alati võib oodata üllatusi - mängides läbisegi kõiki stiile, ületamata siiski kordagi hea maitse piire. “Uue osana meie üritusel teeb seekord etteaste Pedagoogika Ülikooli koreograafiagrupp, kes Jazz Lessonsi jaoks on kehastunud jazzvõimlejateks ja kes üritavad oma 20 minutilise kavaga edasi anda oma nägemust sellest muusikastiilist. Ei puudu ka tavapärane filmiprogramm suures saalis ja slaidinurk baaris,” märkis Jazz Lessonsi üks korraldajatest Erki Pruul.

Jazz Lessons on ürituste seeria, mis sai alguse 2000. aasta novembris Illegaardis. Tegu on jazzmuusika erinevatele tahkudele pühendatud üritustesarjaga. Siiski - klassikalist jazzmuusikat, nagu muusikaasjatundjad seda liigitavad, Jazz Lessonsitel peaaegu kõlanud polegi. “Tegemist on palju laiema muusikastiilide ringiga, milles jazz olemas on ja kuidagi neid ka seob. Üritustel kõlab palju 60-ndatest ja 70-ndatest pärit muusikat, kuigi see pole kindlasti eesmärk omaette. Sellest ajast on lihtsalt palju head muusikat, mida inimesed ei tea ja nii me siis tutvustame seda,” rääkis Erki Pruul.

Üritustel kuuleb kõige tihedamalt estraadi, diskot, funki, fusionit, latin jazzi ja reggaet, kuid mingisugune üllatusmoment on Erki Pruuli kinnitusel igal Jazz Lessonsil.

Kellele korraldajad seda teevad? Erki Pruuli sõnul eelkõige endi sõpradele-tuttavatele, kes kuulavad head muusikat, kuid kel pole seda kusagil mujal peale kodu nautida. “Seetõttu oli meeldiv üllatus, et see üritus on nii hästi vastu võetud ja meil on palju fänne tekkinud,” möönis Erki Pruul.

Tuntumatest esinejatest on Jazz Lessonsil üles astunud Tõnis Leemets, Marjusass, Bhagdivedanta Soundsystem, Karl Laanekask, Janek Murd jt. Resident DJ raske koorem on Estrada õlgadel. “Mis meie üritust veel teistest eristab, on see, et me mitte lihtsalt ei reklaami DJ-d välja, lootuses, et ta on nii tuntud, et inimesed tulevad niikuinii, vaid me üritame igale esinejale mingi nurga leida, mis teeks ta esinemise ettearvamatuks. Nii näiteks on Estrada teinud kosmosedisko spetsiaali, Marjusass latinjazzi eri, Janek Murd mängis ainult plaadifirma Melodija plaate jne,” lisas Erki Pruul.

Teisest üritusest alates on Jazz Lessonsi lahutamatuks osaks olnud visuaalne programm, kus rõhk on pandud eelkõige meeleolu loomisele läbi filmide ja slaidide. Slaidiprogrammide teemad on olnud näiteks vene joonisfilmid, planeetide ja tähesüsteemide fotod ja ühe korraldaja isa Rumeenia ekskursiooni pildid aastast 1978. Filmiprogramm on koosnenud vanadest ringvaadetest jms.

Jazz Lessonsi korraldajad arvavad, et tulevikus võiksid nad Eesti kontekstis koostööd teha ehk Laulupeoga. “Tasub ju ikkagi meeles pidada, et neil inimestel on muusikaürituste korraldamise alal juba 135 aasta pikkune kogemus ning kunagi ei ole piduliste puuduse üle kurdetud. Õppida oleks neilt paljugi, võibolla juba lähitulevikus, vähemalt nii me loodame. Jõuame meiegi sinnamaale, et meeldiva meelelahutuse kõrvale pakkuda ka kosutavat tanguputru ning ‰okolaadiglasuuriga kohukesi,” rääkis Erki Pruul. Tema sõnul sobiks üle-Eestilise aatesümbolina süüdata ka näiteks jazzituli. Kuid esialgu on kõige selleni veel omajagu arenguruumi.

Jazz Lessons:

• 7. 02 kell 22 Tartus Sadamateatris Soola 5b

• Pilet 60, flaieriga 50 krooni.