Presidendi Moskva-lähedasse residentsi olid sünnipäevalõunale kutsutud vaid kaks ametiisikut - peaminister Viktor Tshernomõrdin ja Kremli personaliülem Anatoli Tshubais, teatas uudisteagentuur Itar-Tass. Shveitsist Maailma Majandusfoorumilt naasnud Tshernomõrdin suundus Jeltsini villasse otse lennuväljalt, kaasas suur lillebukett ja kingituspakk, mille sisu ta ei tahtnud avaldada.

Vene presidendi abikaasa Naina Jeltsina väitel tunneb Jeltsin end nüüd paremini ja paraneb üsna jõudsasti. Usutluses telekanalile ORT märkis presidendiproua, et pärast südameoperatsiooni ja tugevat kopsupõletikku viibinuks iga normaalne inimene veel haiglas, samas kui president on juba tööle asunud.

"Töö ja haiguse ühitamise pärast on taastumisprotsess aeglasemalt kulgenud," ütles Naina. Tema sõnul algab riigipea tööpäev tavaliselt kell neli või viis hommikul ning president tegevat tööd üsna palju.

Jeltsini tütar Tatjana Djatshenko ütles samas intervjuus, et nad emaga kinkisid presidendile sünnipäevaks jope.

Venemaa sõltumatu telekanal NTV märkis aga presidendi sünnipäeva lõikava satiiriga, tõmmates paralleeli Jeltsini "töötava tervenemise" ja bolzhevistliku riigi rajaja Lenini surmaeelsete kuude isolatsiooni vahele aastal 1924. Vene ajakirjandus on ka varem vihjanud Jeltsini residentsi nime Gorki-9 seosele Lenini surmalinna Gorki nimega.

Nukunäidendi alguses mängis kumminukk Tshubais klaveril Beethoveni sünget sonaati. Nukk Jeltsin osutas avastseenis gravüürile, mis kujutas Leninit ratastoolis ta maaresidentsis, tema kõrval intriige punuv Josef Stalin.

"Kuule, Anatoli, kas ta elas siin kaua?" küsis Jeltsin nõrga, ilmetu häälega.

"Siin ei elata väga kaua," ütles Tshubais mõtlikult, mängimist katkestamata.

"Mida?" küsis Jeltsin selgelt ehmununa.

"Noh, siin puhatakse ja siis pöördutakse tagasi Kremlisse aktiivse töö juurde," lisas Tshubais salatsevalt.

Jeltsin ohkas kergendatult: "Nii palju on teha." õlasalli mähkununa vaatles ta Leninit.

"Anatoli, kas sa usud tontidesse?" Ta hääl värises.

"Kommunismitonti? See on kõik jama."

"Ma kinnitan seda sulle," ütles Jeltsin ägisedes. "Ta on siin."

"Veel üks küsimus, Anatoli, siis ma ei sega sind rohkem," ütles endine kommunistliku partei poliitbüroo liige pärast pausi. "Miks seda nimetatakse Gorki-üheksa?"

"Arvesta ise." Muusika jätkus.

Jeltsin loendas näppudel Gorkist läbikäinud juhte, Leninist ja Stalinist Hrustshovi, Brezhnevi, Tshernenko ja Antropovini. "Ja siis see lobasuu," viitega oma vaenlasele Mihhail Gorbatshovile. "Kaheksa, ja siis mina."

äkki tirises telefon, kui peaminister Tshernomõrdin helistas Tshubaisile.

"Ma olen teel," ütles Tshernomõrdin, kes tegelikul Venemaal võiks olla presidendikandidaat, kui Jeltsin loobuks.

"Ma tean," ütles Tshubais.

"Kuidas ta ise on?"

"Tema ise on... vaikne."

Näidend lõppes Tshernomõrdini ülevaatega Jeltsinile Venemaa olukorrast. "Kõik on õnnelikud. Nad tähistavad su sünnipäeva... Asjad liiguvad."

"Liiguvad kuhu?"

"ära muretse. See on sulle halb."

"ära varja minu eest tõde."

äkki muutus Tshernomõrdin Jeltsini silme ees Staliniks ning hakkas rääkima talle iseloomuliku gruusia aktsendiga. "ära muretse," ütles Stalin, nagu ta oleks võinud öelda Leninile. "Istu lihtsalt siin Gorkis ja parane, kui saad."

ühe hetkega sai Jeltsin reaalsustaju tagasi ja Stalin tegi taas ruumi Tshernomõrdinile. "Mis see oli?" küsis president.

"See polnud midagi," vastas Tshernomõrdin. "Seda ei juhtunud."

Reuter/Interfax/Baltic News Service/EPL