MOSKVA. Vene president Boriss Jeltsin, kes püüab ilmselt näidata, et ta on võimeline riiki juhtima, sõitis eile ootamatult Kremlisse peaminister Viktor Tshernomõrdiniga kohtuma.

Presidendi pressiteenistuse teatel jõudis Jeltsin Kremlisse kell 11.30 kohaliku aja järgi. Kohtumine peaministriga algas keskpäeval ning nad arutasid Venemaa sotsiaalset ja majandusolukorda, eriti mis puutub maksmata palkadesse ja pensionidesse.

Masenduses, ent tööhimuline

Sel esmaspäeval lahkus kahepoolsest kopsupõletikust paranev Jeltsin haiglast ning jätkab taastusravi Moskva-lähedases maaresidentsis. Arstid on presidendil soovitanud tööleminekuga mitte rutata.

Kremli peaarst Sergei Mironov ütles teisipäeval, et president võib praegu töötada vaid paar tundi päevas ning et ta tegi teisipäeval esimese jalutuskäigu värskes õhus.

Haiguse tõttu on presidendil on tekkinud masendus, kuid tema tervislik seisund paraneb, kinnitas Mironov, väites, et ta meeleolu selline seis on mõistetav. "Boriss Jeltsin on operatsiooni järel olnud pikka aega poliitikast eemal," ütles Mironov. "Ta tuli haiglast välja, hakkas töötama ning järsku sai temast taas raske haiguse ohver. See on loomulikult temas masendust tekitanud."

Riigiduuma hääletas eile hommikusel istungil häältega 206:164 Jeltsini tagandamise küsimuse täiskogu istungi päevakorda võtmise poolt. Komisjonide ja fraktsioonide esimeestest koosnev duuma nõukogu on menetluse alustamiseks oma nõusoleku andnud.

Kommunist Viktor Iljuhhini esitatud Jeltsini-vastase eelnõu menetlemine on pigem sümboolse tähendusega. Juriidilise osakonna ekspertide hinnangul puudub tagandamiseks tervislikel põhjustel konstitutsiooniline alus. Põhiseadus näeb tagandamise ette riigi reetmise või eriti raskete kuritegude korral.

Iljuhhin ütles eile duuma istungil, et presidendi suutmatus oma volitusi täita on muutunud ilmselgeks. Iljuhhin väitis, et "kaheksa kuu jooksul viibis riigipea ainult neli korda Kremlis, täna on viies kord," ülejäänud ajal aga olevat loodud üksnes tegevuse näilisust.

"Praegu oleme Jeltsini uue haigushoo tunnistajad," kinnitas Iljuhhin ja lisas, et presidendi tervis pole pärast südameoperatsiooni paranenud. Iljuhhini väitel põeb Jeltsin mõnede andmete kohaselt Parkinsoni tõbe.

Valed inimesed on võimul

Iljuhhini kinnitas, et praegu valitsevad Venemaad inimesed, kellel puuduvad selleks põhiseaduslikud volitused. "President on koondanud oma kätte tohutud volitused, temale alluvad kõik välis- ja sisepoliitika eest vastutavad ametkonnad. Praegu aga on need julgeolekunõukogu ja presidendi administratsiooni käes," toonitas duumakomitee esimees.

Iljuhhin jätkas riigipea pattude loetelu: kaheksa kuu jooksul pole Jeltsin kordagi osalenud julgeolekunõukogu istungitel, tema haiguse pärast on korduvalt edasi lükatud SRü tippkohtumine ja seda NATO ittalaienemise eel, on otsustamata konstitutsioonikohtu esimehe asendamine, kelle volituste aeg on ammu lõppenud.

"Kahtlase ja haiglasliku kaadripoliitika tõttu on riigitüüri juures ebakorrektsed inimesed," sõnas Iljuhhin.

Saadik väitis, et presidendi volituste lõpetamine ja uute riigipea valimiste korraldamine on õiguspärane ning kuulub föderaalkogu pädevusse.

"Jeltsini presidendiaeg on muutunud Venemaa jaoks raskeks koormaks ja tekitanud sotsiaalseid vapustusi," kuulutas Iljuhhin.

Iljuhhini esinemise eel lahkusid duuma istungisaalist protesti märgiks valitsusmeelse fraktsiooni Meie Kodu On Venemaa liikmed. Neile järgnesid ka liberaalse saadikutegrupi Jabloko liikmed ning mõned sõltumatud saadikud.

Meie Kodu On Venemaa juht kutsus enne väljumist saadikuid üles sellist näitemängu mitte kaasa tegema, nimetades seda provokatsiooniks

Eile pealelõunase istungi esimesel hääletusel hääletasid saadikud "põhimõtteliselt" Jeltsini töövõimetuks kuulutamise poolt 229:63 häälega, seejärel aga mõned minutid hiljem "otsustaval hääletusel" 102 vastu, 87 poolt ja 5 puuduva häälega sellesama eelnõuprojekti vastu.

Reuter/AFP/Interfax/Baltic News Service/ETA