Tuntud südamekirurg Renat Aktshurin ütles reedel edastatud teleintervjuus, et presidendil oli kolmas infarkt juuni lõpul või juuli alguses, vahetult enne 3. juuli presidendivalimiste teist vooru. Arvatavasti teeb just Aktshurin Jeltsinile kavandatava südame shunteerimisoperatsiooni.

Esinedes USA telekompanii ABC uudisteprogrammis "World News Tonight", ütles Aktshurin, et infarkti fakti hoiti saladuses, kuna kardeti, et see võib oluliselt mõjutada teise valimisvooru tulemust.

"Kas oskate ette kujutada, mis oleks saanud, kui Jeltsin oleks valimiste eel teatanud, et tal oli uus atakk ja ta ei suuda töötada?" küsis Aktshurin.

Jeltsin jättis juhtunu enda teada ning võitis valimistel kommunistide kandidaati Gennadi Zjuganovit.

Aktshurin teatas laupäeval, et tema reedene väide Jeltsini kolmanda südameataki kohta põhineb Jeltsini praeguse seisundi ja ajaleheteadete põhjal tehtud järeldustel. Sellele viitavad värsked armid Jeltsini südamel, selgitas ta telefoniusutluses uudisteagentuurile Reuter.

"ütlesin seda ajaleheteadete tõttu. Ise ma sel ajal presidendi ravi juures ei viibinud," ütles Aktshurin. Jeltsinit tollal hooldanud arstid mingist atakist ei teatanud, lisas ta.

"Elektrokardiogrammil olid näha armid," ütles Aktshurin, lisades, et armid olid värsked ega saanud olla jäljed presidenti 1995. aastal tabanud kahest atakist. "Ei ole võimalik, et sellised jäljed tekkisid millestki muust kui südameatakist," lisas ta.

Võib juhtuda, et Jeltsini opereerimine osutub liialt riskantseks, märkis Aktshurin, avaldades siiski lootust, et operatsioon osutub võimalikuks.

Arstid ei tea isegi kindlalt, kas president on üldse operatsiooniks piisavalt tugev, teatas ABC anonüümsete arstide ütlustele toetudes ja avaldades kartust, et Jeltsin võib operatsioonilaual surra.

Vene presidendi meditsiinikeskus teatas reedel, et Jeltsinil on peale südamevea veel rida teisi tervisehäireid, mis teevad plaanitava operatsiooni ülimalt keerukaks. Jeltsin jääb haiglasse veel kolmeks-neljaks päevaks, ütles keskuse juhataja Sergei Mironov. Algselt pidi Jeltsini operatsioonieelseteks uuringuteks mõeldud haiglas viibimine piirduma üle-eelmise nädalavahetusega.

President Jeltsini haigus ja eelseisev operatsioon teravdavad Venemaa võimukoridorides kulissidetagust võitlust veelgi, väidab Vene kompartei juht Zjuganov.

Tema sõnul on nn Jeltsini poliitilisel mängumaal alustanud oma mängu juba nii peaminister Viktor Tshernomõrdin, Moskva linnapea Juri Luzhkov kui presidendi administratsiooni juht Anatoli Tshubais. Nii on Tshernomõrdin hakanud liikumise Meie Kodu On Venemaa baasil oma erakonda looma, Luzhkov aga võtma sõna mitte linnapeana, vaid hoopis laiahaardelisema poliitikuna.

Kui Venemaal peaksid toimuma ennetähtaegsed valimised, kavatseb Zjuganov neil tingimata kandideerida, sest peab oma kandidatuuri kõige legitiimsemaks.

Zjuganovi sõnul toetab teda üle 30 miljoni valija ning tema seljatagust kindlustab kõige suurem opositsiooniline ühendus - rahvuspatriootiliste jõudude liit. Valijad on juba kursis tema valimisprogrammi, tuludeklaratsiooni ja tervisetõendiga.

Niipea kui duuma alustab oma sügisest istungjärku, tõstatab kommunistide fraktsioon küsimuse riikliku medkomisjoni seaduse vastuvõtmisest. Komisjoni ülesandeks oleks hinnata riigi juhtametnike tervislikku seisundit.

"Praegune olukord näitab, et sellist seadust on hädasti vaja," ütles Zjuganov. Tema hinnangul peaks Venemaa taas valimisteks valmistuma.

Reuter/Interfax/ETA/Baltic News Service