Coupland on lisaks veel skulptor, graafiline disainer, fotograaf. Ta on teinud filme nii kirjutades kui ka kaamera ees olles, ta on teatrile kirjutanud ja ise laval näidelnud, ta on mitme esseekogumiku autor. Ta on teeninud elatist beebihälle disainides. Ja võib-olla kinnistas Coupland oma esimese romaaniga nime tervele põlvkonnale.

1964. aastal valmis inglannal Jane Deversonil intervjuupõhine uuring noorsoost, mis kokkuvõtlikult kõlas järgmiselt: “Teismelised magavad teineteisega enne abielu, ei usu jumalasse, neile ei meeldi kuninganna ja nad ei austa oma vanemaid.” Nimetus “X-põlvkond” hakkas inimeste jutus kõlama 1960. aastatel, kuid kinnistus lääne rahvaste teadvuses aastal 1991, mil Coupland avaldas proosateose nimega “Generation X”. Viimast peetakse “X-põlvkonna” mõiste kinnistumise ja populariseerumise peapõhjuseks.

Vaidlustatavalt arvatakse X-põlvkonda kuuluvat inimesi, kes on sündinud ajavahemikus 1961 kuni 1981 – üleminekuaja lapsed, kes sündisid Teisest maailmasõjast toibuvasse maailma ning sirgusid eneseteadlikeks isikuteks ajal, mil Berliini müür lammutati ja külmale sõjale leiti lõpp. Nii ütleb võrguentsüklopeedia Wikipedia.

Iga generatsiooni puhul võib tüüpiliseks pidada instinktiivset tungi ennast määratleda, defineerida nind paika panna enda olemus, nägu ja nimi. Uued põlvkonnad ei pea tingimata eelkäijatele vastanduma, aga neil on vaja jõuda selgusele, et kui nemad olid need, siis kes oleme meie? Mis on meie elu kriis?

X-generatsioonil oleks kõik justkui korras. Polekski nagu midagi viga. Polekski nagu midagi. Just see tühjus ängistabki. Sellepärast, et just siis, kui terve asjade maailm on X-põlvkondlasest käesirutuse kaugusel ja ta arvab end olevat saavutanud iseseisvuse, sõltumatuse ja vabaduse, selgub, et asjad, mida ta omab, omavad hoopis teda, et masstoodang tapab valikuvõimaluse, et kontroll ei ole tegelikult kontroll ja et valikuvõimalusi oleks justkui ainult kaks: 1) valu, 2) tööorjus.

Romaan “X-generatsioon” algab sellega, et Andy, Dagmar ja Claire on läinud kõrbe elama, et jutustada üksteisele lugusid ning jõuda selgusele. “X-generatsioon” on pigem kollaaž ühest inimrühmast ühises ajaraamis kui romaan, mis esitab mõistatusi ja mängib lugejaga. Romaan küsib, millise mälestusega sa elu planeedil Maa meenutama jääd.

Seda raamatut võiksid lugeda need, kes tunnevad, et X-märk neid riivab. Lugejatele, keda huvitavad Couplandi erakordsemad tekstivõimed, soovitan 2003. aastal sulest sünnitatud romaani “Hey Nostradamus!” – lugu nelja inimese (mitte-)elust pärast koolitulistamist. Mõttekulg elu olemusest ja jumala võimalikkusest.