„Tänavu toetame rahaliselt Eesti naiste varjupaikade liitu, s.t üheksat varjupaika ja nende nõuandetelefoni, aga teema, millega tahame inimesi kaasata mõtlema, on peresuhted, lähisuhted üldse ja perevägivald sealhulgas. Peame seda karmi teemat kajastama. Muidugi ei puudu esimese jõulupüha programmis meeleolukas muusika ja head külalised. Muusikalist meelolu on lubanud tuua Ines, Margus Vaher, Anne Veski ja Revalia kammermeeskoor, Hanna-Liina Võsa ning Maria Listra, Justament, Zetod, Riho Sibul ja Rein Rannap jpt,” valgustas „Jõulutunneli” kava Margus Saar. Tema sõnul jõutakse 25. detsembril eetrisse kuus korda, neist neljal tunnil on Saar koos kaassaatejuhiga, kahte pooltundi juhib ta üksinda.

Kuidas naised oma saatetundi sisustavad ja millise teema vaatluse alla võtavad, on alles arutlusel, kuid ETV äratusprogrammi juhil Katrin Viirpalul on üks lugu juba valmis. Kuna viis aastat tagasi sai tema osalusega saates kogutud raha suhkurtõbistele lastele vajalike insuliinipumpade hankimiseks, tegi Katrin sellest jätkuloo. „Areng on olnud selles vallas kiire. Mul on hea meel, et sel sügisel avati lasteaed suhkruhaigetele lastele ja vanemad saavad rahulikud olla. Minu videolugu on sellest lasteaiast ja vestlusest lastearsti-endokrinoloogi Ülle Einbergiga,” tutvustas Katrin.

„Turvakodud üle Eesti on hästi käima läinud ja kõik töötavad. Kui nad raha ei saa, siis peavad nad uksed kinni panema. Praegu on võimalik nende olemasolu säilitada või kuidagi sellest mõõnast üle saada,” ütles Margit Kilumets, Vikerraadio saatejuht ja telesaate „Sind otsides” autor, kes on osalenud „Jõulutunnelis” kahel eelmisel aastal. „Mina vestlen saates paariga, kes on pikka aega koos elanud ja toime tulnud rahulikul teel. Tahan teada, kuidas lahendada olukordi, kui näiteks naine pidevalt näägutab, aga mees pole selline, kes talle selle eest tappa annab. Otsin paari, kes on pikka aega koos elanud, mis aga ei tähenda, et nad on kogu aeg hästi läbi saanud – ikka tuleb igasuguseid asju ette –, aga neid keerulisemaid olukordi lahendatakse rahulikult. Tahan teada, mis on pikaajalise kooselu saladus, ja mingit päris roosamannat ma nüüd ka ei tee,” lubas Kilumets.

Diana Lorents, kes on osalenud kolme varasema „Jõulutunneli” saates, aitab tänavu sisustada kõige esimest saatetundi. 17 aastat ETV-s töötanud Diana on praegu Lääne-Tallinna haiglas kommunikatsioonijuht, teleekraanil näeb teda „Retseptita” saatejuhina, mõni aeg tagasi aga „Prillitoosis”. Dianal nagu ka tema lähedastel tuttavatel pole tööl ega eraelus perevägivalla all kannatanutega kokkupuuteid olnud, kuid selle probleemi olemasolu ei ole talle uudis. Kuna ta töötab haiglas, siis on teemat ümberringi arutatud palju. Ta leiab turvakodude toetamise hädavajaliku olevat.

Uskmatud inimesed

„Ma ei tea inimest, keda perevägivalla teema ei puudutaks,” ütles muusik Maian Kärmas, Raadio Tallinn muusikatoimetaja, Vikerraadio hommikusaate ja „Keskkütte” juht.

„Inimesed ei suuda uskuda, et see võib igaühega juhtuda. Ükskõik kui ratsionaalne ini­mene oled, võid sa siiski sattuda suhtesse, kus sind koheldakse vägivaldselt. Meil sageli süüdistatakse või nagu parastatakse kannatanut – ta ise abiellus ja sai lapsed selle mehega. Inimesed ei arvesta, et kõik algab vaimsest vägivallast, mis hiilib ligi, nii et inimene ei saa arugi, kui ta on ümber sõrme keeratud, oma sõpradest ja tuttavatest ära lõigatud. Loodan, et „Jõulutunnel” suudab selle teema püstitada ja teadvustada, et see puudutab igaühte meist,” rääkis Maian ja kurtis, et ka meie seadused on lünklikud. „Politseinik tuleb küll kohale, aga kuni kellegi käsi pole otsast rebitud, siis ei saa nad suurt midagi teha. Ja miks peab naine kodust ära kolima, kui mees on vägivallatseja?” imestas ta.

„Meie saate heategevus on tekitanud uskumatult palju kõneainet. Et miks te kogute raha, kui seda peab andma riik? Aga miks peab kodanik istuma niisama, käed rüpes, kui on võimalik midagi ära teha?”

Jõulutunnel ’09

ETV heategevusprogramm

Eetris kümnendat korda

•• „Jõulutunnel” teeb sel aastal koostööd Eesti naiste varjupaikade liiduga ja keskendub peresuhetele.

•• Produtsent ja saatejuht Margus Saar

•• Kaassaatejuhid Diana Lorents, Katrin Viirpalu, Maian Kärmas, Margit Kilumets

•• ETV-s 25. detsembril

•• 18. detsembrist avatakse telefoninumbrid, millele helistades on võimalik toetada naiste varjupaikade ja nõuandetelefoni tegevust.