Programm on praeguseks peaaegu koos, kokku on sõlmimata vaid mõned lahtised otsad. Festivali põhiprogramm saab alguse pärast alafestivale 1. detsembril ja kestab 10. detsembrini.

Erinevalt paarist eelnenud korrast ei ole festivali keskuseks kobarkino, vaid kinnomineja peab kesklinnast üles otsima uued filmivaatamiskohad. Festivali keskus asub seekord hoopis Vene Teatris ning filme hakatakse näitama Vene kultuurikeskuses, kinodes Sõprus ja Kosmos, NO-teatris, Von Krahli teatris, nukuteatris, Linnateatris, Kumu kunstimuuseumis ja Kinomajas.

Teada on ka seekordse Pöffi piletihinnad. Põhifestivali üksikpilet hakkab maksma 75 krooni ning sooduspileti saab kätte 50 krooniga. Soodsamalt saab siis, kui osta korraga 20 või enam piletit.

Veidi odavamad on alafestivalide piletihinnad: 40–50 krooni. Kõiki pileteid müüakse Piletilevi müügikohtades ning Statoili bensiinijaamades. Piletimüük algab 16. novembril. Samaks ajaks tehakse avalikuks ka festivali lõplik kava ja võistlusfilmide valik.

Festivali keskmes on nagu ikka võistlusprogramm “EurAsia”, kus valitakse paarikümne Aasia ja Euroopa filmi seast välja võidufilm. “Scottish Leaderi” programmi raames võistlevad omavahel Eestis tehtud või Eesti osalusega mängufilmid.

Festivali avafilmiks on Eesti päritolu Ameerika režissööri James Tusty ja tema abikaasa Maureen C. Tusty “Laulev revolutsioon”, mis meenutab välismaal elavate inimeste kaudu Eesti taasiseseisvumist.

Arvukalt alaprogramme

Lisaks võistlevatele filmidele on kavas ka arvukalt lisaprogramme, alates ajaloolase-poliitiku Mart Laari kokkupandud valikust “Parimad sõjafilmid läbi aegade”.

Aktuaalsete küsimustega tegeleb programm “Suletud ühiskonnast”, mis peamiselt läbi dokumentaalžanri lahkab seda, kuidas mõnel maal on Nõukogude-järgsel ajal toimunud demokraatlikud arengud (Serbia, Gruusia, Ukraina, Moldova) ning teistes on arengud olnud vastupidised (Venemaa, Valgevene, Aserbaidzˇaan).

Nii põhi- kui ka alafestivale läbib Itaalia-teema. Lisaks uutele filmidele näidatakse ka Roberto Rossellini retrospektiivi.

“Kultuurivärav Euroopasse” toob koos Euroopa Parlamendiga vaataja ette ühe uue filmi igast Euroopa riigist.

Eraldi programm on pühendatud Iiri päritolu rezˇissöörile Neil Jordanile, kelle tuntuim film on “Intervjuu vampiiriga” ja kes ka ise festivali külastab.

Lisaks filmidele toimub Pöffi ajal veel hulk üritusi, nt multimeediaetendusi.

10. detsembril lõpetab festivali Aki Kaurismäki Cannes’is esilinastunud film “Äärelinna tuled”. Kümme aastat tagasi avas Kaurismäki film “Põgenevad pilved” esimese Pöffi.

“Sleepwalkers” kolib Von Krahli

Pimedate Ööde filmifestivali tavapäraseks osaks saanud tudengifilmide festival “Sleepwalkers” (24.–30. novembrini) üritab sel aastal kaasa haarata rohkem kohalikke noori filmitegijaid.

Tegelikult pole tudengifilmide festival sel aastal otsast lõpuni tudengikeskne, sest võistlevad ka Eesti lühifilmid, mille osalemistingimuseks pole filmikoolis käimine.

Rekordarv filme esitati sel aastal rahvusvahelisse võistlusprogrammi – 297 filmist valiti sinna 62. Tegemist on nii lühimängufilmide, dokfilmide kui ka animafilmidega.

Uudne on ka see, et festival toimub Von Krahli teatris.

Lisaks jõuavad vaatajate ette Itaalia vanameistrite Antonioni ja Pasolini noorpõlvetööd, mida pole varem Eestis näidatud. Samuti jätkab tööd iga-aastane filmikool, kuhu tuleb näpunäiteid jagama Soome rezˇissöör Aki Louhimies.

Mitmekülgne animaprogramm

Pöffi animafilmide festival “Animated Dreams” kestab küll vaid 23.–26. novembrini, kuid sisu mahub nende nelja päeva sisse kõvasti.

Kõigepealt võistlusprogramm, kuhu on kokku kogutud huvitavamatest huvitavamad filmid. Nende seas on ehk seni kõige enam tunnustust leidnud inglase Joanna Quinni “Unistused ja ihad – peresidemed”.

Näidatakse poliitiliste animafilmide eriprogrammi, mis maadleb suurkorporatsioonide võimu, sõdade ja muude globaalsete hädadega. Lisaks veel ülevaade animeeritud muusikavideotest, mis on MTV-s läbi löönud. Oma töid tulevad näitama ka Briti Royal Art College’i animafilmitudengid. Ainukese täispika animafilmina on festivalil esindatud kurikuulsa Briti filmimeistri Phil Mulley “The Christies”, mis jutustab äraspidisel kombel ühest kõige tavalisemast Briti perekonnast.

Festivalil esilinastub neli eesti uusteost: Ülo Pikkovi “Elu maitse”, Kaspar Jancise “Maraton”, Priit Tenderi “Taimne direktor” ja Elisabeth Salmini “Elu võimalikkusest arbuusil”.

Eriprogramm “Kurikuulsad armastuskolmnurgad” lahkab punase niidina Eesti animafilme läbivat kolmnurkse armastuse probleemi.

Lastefilmide festival “Just” tutvustab tänavakultuuri

Pöffi alafestivalil “Just”, mis keskendub noortele ja lastele, korraldatakse sel aastal pere-

päev ja tutvustatakse eri subkultuure. Tänavakultuuri programm toimub Kinomajas. Seal näidatakse grafiti- ja rulafilme.

26. novembril leiab aset pere-

päev, kus näidatakse Eesti, Läti ja Taani nukufilme. Lastele on töötuba. Perepäev ongi mõeldud nii lastele kui ka nende emadele-isadele.

Lisaks näidatakse ka lihtsalt nooretele ja lastele mõeldud filme, mis festivali korraldaja Maris Valsi sõnul üritavad maailma seekord eelkõige läbi naljaprisma näha. Kokku on kavas 32 mängufilmi.