Alanud juulikuu valikute paljusus võib panna muusikasõbral pea ringi käima. Et kõike toimuvat on üleslugemiseks liiga palju, vihjaksin vaid mõnele saabuvale festivalile, jättes kõrvale üksikkontserdid ning hajusamad kontserdisarjad, mida leidub ometi samuti arvestatav hulk.

Rokk ja popp

Eesti, Läti ja Vene raskemuusika esindajaid tutvustab alles kujunemisjärgus, neljandat aastat toimuv Aegviidu Rock Festival ehk nn metalimaraton 12. juulil. Väljakujunenud festivalidest tähistab oma kümne aasta juubelit kõigepealt 18.–19. juulil Tartu lähistel Vasulas peetav Amme Rock – Kolumbus Krisi liikmete algatatud prii sissepääsuga kahepäevane festival. Esinejaid leidub nii Eestist (nt Kolumbus Kris, HND, Smõuk, Melmac) kui ka Soomest (nt Mannhai, Havana Black, Sonic Roots).

Konkureeriva üritusena toimub 18.–19. juulini Viljandi lossimägedes Rock Ramp, kus saab kuulda kodumaiseid artiste alates Blackyst kuni JMKE-ni. Festivalil on seljataga paariküm-neaastane ajalugu, ent kaheteistkümne aasta eest läks üritus hingusele ning alustas alles eelmisel aastal uue hooga.

Alternatiiv

11.–12. juulini toimub Muhumaal endises Piiri raketibaasis kirev kodumaiste esinejatega Fantast – üritus on välja kuulutatud kui diletantide avangardi suvine vabaõhukontsert. Üles astub noor ja andekas indie-popbänd Malena, rühmitusega MKDK seotud “vanad kalad” Phlox ja Luarvik Luarvik, süva-elektroonik Wochtzchée oma uue albumi materjaliga jpt.

Tänavu toimub juba neljandat aastat nn sõltumatu muusika festival Plink Plonk 19. juulil Tartu lauluväljakul. Välisesinejatest kuuleb jaapani post-rock kollektiivi Mono, itaalia mahedakõlalist indie-bändi Eveline, Soome nukrakõlalist indie-kantriansamblit Scandinavian Music Group, Rootsi tantsulist punti CDOAss ning Vene melanhoolset kolledĻirokki viljelevat ansamblit Miami Scissors.

Vanamuusika

Peale äsjalõppenud Haapsalu vanamuusikafestivali toimub 6.–12. juulini veel Eesti vanim, 1982. aastal alguse saanud Viljandi vanamuusikafestival, mida juhib Neeme Punder ning kus saab täna kell 20 kuulda hispaanlase José Miguel Moreno barokseid kitarri- ja vihuela-passaaĻe, homme Saksa (The Hilliard Ensemble’i ja The King Singersiga võrreldud) vokaalkvintetilt Amarcord renessansiaja madrigale, lisaks 17. sajandi Liivimaa hansalinnade muusikat jm. Jüri Kuuskemaa kõneleb Eesti pärimusmuusika keskuse hoonete ajaloost.

Folk

Pärimusmuusika ürituste poolest on Eesti suvi eriti rikas. Esimesena peaks muidugi nimetama 24.–27. juulini toimuvat vana head Viljandi pärimusmuusikafestivali, mis tänavu on pü-hendatud näppepillidele: kitarridele, mandoliinidele, bandĻo-dele, buzukidele, balalaikadele jne. Sel aastal on avatud ka kaks uut saali Kirsimäe Aidas.

Oodata on ka alternatiivseid folküritusi, näiteks mõnevõrra hubasemat sündmust, nagu 10.–13. juulini toimuv XIV Võru folkloorifestival, kuhu tuleb siiski välisesinejaid Rootsist Armeeniani ning Belgiast Mehhikoni. 17.–19. juulini leiab aset Hiiu Folk, kus esinevad näiteks ansamblid Ro:Toro, Triskele ja Virre+, nn autorilaulude päeval astuvad üles aga Maian Kärmas, Ain Agan ja Andre Maaker, Anu ja Triinu Taul, Erkki-Sven Tüür, Johanson ja Vennad, Tõnis Mägi ja Marko Matvere ning Jaan Tätte. Lisaks toimuvad töötoad.

Viimaks, 30. juulist 3. augustini vältab Märjamaa Folk, kus on külalisesinejaid Jaapanist, Saksamaalt, Poolast ja Kreekast. Meilt astuvad üles Zetod, Vägilased ja Indigolapsed.

Ooper

11.–12. juulini toimuvad VI Pärnu ooperipäevad, mille pea-külaline on tänavu Moskva ooperiteater Helikon. Pärnu kontserdimajas esitatakse Nikolai Rimski-Korsakovi ooperit “Tsaari mõrsja” (lavastaja Dmitri Bertman) ja Gershwini galat Vladimir Ponkini dirigeerimisel.

21.–27. juulini saab Kuressaares Aarne Miku kunstilisel juhendusel nautida esimesi Saaremaa ooperipäevi, mis täidavad Kuressaare ooperipäevadest jäänud tühikut. Mängukavas on Aino Kallase näidend ja Tauno Pylkkäneni lühiooper “Patseba Saaremaal” RO Estonia solistide esituses, George Gershwini ooper “Porgy ja Bess” Broadway Black American Opera esituses ning Jaques Offenbachi ooper “Hoffmanni lood” Vanemuise esituses. Toimuvad ka gala- ja soolokontserdid ning esitatakse Gustav Ernesaksa koorimuusikat.

Mitmesugust

Jätkub ka suve läbi vältav Nargen Festival, mille raames Saksamaa Rosamunde kvartett esitab 16. juulil Rootsi-Mihkli kirikus Purcelli ja ·ostakovit‰i teoseid ning 17. juulil Naissaarel Omari küünis Haydni, Mansurjani ja Brahmsi. 21. juulil aga kannab festivali orkester Omari küünis ette W. A Mozarti “Reekviemi” ja Arvo Pärdi teose “These Words” Eesti-esiettekande.

Üks äärmiselt huvitav ette-võtmine on 16.–27. juulini Peeter Vähi kunstilisel juhendamisel aset leidev, värskeid vaatenurki avav festival “Klaaspärlimäng”, kus saab kuulda näiteks Ladina-Ameerika renessanss- ja barokkmuusikat indiaani hõimude keeltes; Galileo Galilei venna Michelagnolo Galilei, Leonardo da Vinci jt Itaalia renessansiheliloojate loomingut; improvisatsioonilist elektroakustilist ning saksofonimuusikat; 19. sajandi Türgi sultanite loodud muusikat.

1. juulist 8. augustini vältab Pärnu ooperi “Suveaaria” – Andrus Kallastu korraldatud multimediaalne ja interdistsiplinaarne Ļanre sünteesiv üritus, mis toob kokku eri heliloojate, ajastute ning kultuuride muusikat. Esitatakse Kivisildniku lavastatud muusikateatrietendust “Topeltwagner juustuga”, mängitakse “Hullumisstseene kvaliteetooperitest” jm.

7.–12. juulini peetakse Pärnu uue kunsti muuseumis neljas rahvusvaheline tänavamuusikute improvisatsioonivõistlus. 11.–18. juulini on Ida-Virumaa eri paikades “Seitsme linna muusika”, mis toimub tänavu kümnendat korda ning pakub publikule kaheksa päeva jooksul 11 kontserti nii klassikalise, vana- kui ka dĻäss- ja levimuusikaga.

17. juulist 1. augustini vältav David Oistrahhi festival on pühendatud viiulikunstniku 100 aasta juubelile. 20. juulist 9. augustini toimub Rapla kirikumuusikafestival, kus esinevad tütarlastekoor Ellerhein, Orthodox Singers, Tõnis Mägi, ansamblid Tallinn Baroque, Vox Clamantis jt. 11.–13. juulini on Hiiumaa kammermuusikapäevad.