19.05.2012, 00:30
Juustuviineri õudusunenägu
Iisraeli köök segab koššertraditsiooni kõigi teiste
maailma köökidega, kuhu eales juudid on jõudnud.
Kui küsida lihtsurelikult koššertoidu tähendust, siis võib tavaliselt vastuseks saada mõne kummastava tähelepaneku, mis pigem mõjub linnalegendina. Väliselt on koššertoit nagu toit ikka – juudi kööki ei saa eristada mingite spetsiifiliste maitsekombinatsioonide ega väljanägemise järgi. See eristub teistest vaid söögitegemise tava poolest. Koššeri juur on muidugi judaismis ja heebrea keelest otse tõlkides tähendab see kõlblikku, rituaalset ja seaduspärast. Kui peakski tekkima kahtlus toidu puhtuses, siis tuleb kööki kutsuda rabi, et toidu puhtus kohapeal üle kontrollida. Koššeri umbes 3000 aastat vana traditsioon on täies elujõus ka praegu ja püsib kindlasti sama kaua, kui elab juudi usk. Nii võib kindel olla, et valdav osa Iisraeli toidupoodides pakutavat on koššer. Koššer tähendab teatud reeglistiku järgimist toidu käsitsemisel ja valmistamisel. Juustuviiner võib tunduda juudi jaoks kõige hullema jumalateotusena, sest üks olulisemaid seadusi keelab segada liha- ja piimatooteid. Kuid religiooni seadused ei ole ju niisama: on teada, et piima ja liha koos tarbimine ongi inimorganismile koormav.