„Hansapanga/Swedbanki kunstiauhinna kadumisega kadus laiemapõhjaline näitusepõhine kunstiauhind nominentide ja žüriiga. Ja see oli väga mainekas auhind Eesti kontekstis,” selgitab kaasaegse kunsti muuseumi (EKKM) juhatuse liige Anders Härm. „Laureaadi valimine toimub 1.–5. maini EKKM-is toimuva näituse põhiselt. Näitusel eksponeerivad kunstnikud kahte tööd või tööde seeriat, millest esimene on varasem, juba eelnevalt avalikult eksponeeritud ning teine uus, spetsiaalselt selle näituse jaoks valmistatud teos,” täpsustab ta.

Härmi sõnul on Smarten Logisticsi ning Temnikova ja Kasela galerii kapitalil põhinev auhind oluline kunsti väärtustaja. „Meil on palju kunstnikke, keda avalikkus teab vähe. Ja selline näitus ja auhind annavad võimaluse rohkem autoreid korraga esile tõsta. Meie eesmärk on öelda, et hoidke neil viiel silma peal, sest nad teevad huvitavaid asju.”

Nominentide näitus avab ühtlasi EKKM-i järgmise, Euroopa kultuuripealinna aasta näitusehooaja. Preemia antakse üle 28. mail toimuval galaüritusel, mis ilusa ilma puhul toimub EKKM-i aias värskes õhus.

Eesti kaasaegse kunsti muuseumi kutsusid 2007. aastal ellu kunstnikud, kunstitudengid, galeristid ja kuraatorid, selleks et täita tühja kohta eesti institutsionaalsel kunstimaastikul ning propageerida kunsti nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.